Πολιτική

Ζέφη Δημαδάμα: Ποια είναι η νέα ΓΓ Ισότητας που διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο γνωστός μπασκετμπολίστας, Κώστας Σλούκας, αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και μεταπήδησε στον «αιώνιο αντίπαλο» , τον Παναθηναϊκό. Οι αντιδράσεις, όπως ήταν φυσικό, ήταν πολλές και έντονες, ειδικότερα από την πλευρά των ερυθρόλευκων για την «προδοσία». Η αλλαγή ομάδας και στην πολιτική, δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Ωστόσο, η ανακοίνωση του ονόματος της Ζέφης Δημαδάμα που κρέμασε την «φανέλα» του ΠΑΣΟΚ για να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα ως γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Η Ζέφη Δημαδάμα, ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος των γυναικών Ευρωσοσιαλιστών (PES WOMEN). Είχε διατελέσει αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου, όταν ήταν στην προεδρία του κόμματος η Φώφη Γεννηματά. Επιπλέον, ήταν υποψήφια βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2015 αλλά και του 2019 διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Τον Ιανουάριο του ‘23, είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια. Μάλιστα, στην ίδια δήλωση της, είχε υπογραμμίσει ότι παραμένει στρατιώτης του κόμματος και συμπλήρωσε ότι δεν αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, «με τίποτα!» όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, χθες, το Μέγαρο Μαξίμου συμπεριέλαβε την κ. Δημαδάμα, στη λίστα με τους γενικούς γραμματείς. Άμεση ήταν η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη με τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο να την διαγράφει από το κόμμα. Όπως απεφάνθη και το αρμόδιο όργανο δεοντολογίας , η ΕΔΕΚΑΠ, η κυρία Δημαδάμα, παραβίασε το άρθρο 36 παρ. 2 περ. 3 του Καταστατικού του κόμματος το οποίο ορίζει ότι: «Τα μέλη του φορέα δεν μπορούν να αποδέχονται δημόσιο αξίωμα, μέσω του οποίου ασκείται κυβερνητική πολιτική ή και εκτελεστική εξουσία, ενώ ο φορέας βρίσκεται στην αντιπολίτευση». Η απόφαση του οργάνου ήταν ομόφωνη.

Από την πλευρά της, η Ζέφη Δημαδάμα, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των καθηκόντων της σε ανάρτησή της σημείωνε: «Αποδέχθηκα την πρόταση να τεθώ επικεφαλής αυτής της Γραμματείας με αίσθημα ευθύνης και χρέους για να καταθέσω την εμπειρία και τη γνώση που απέκτησα έχοντας αφιερώσει σε αυτά τα κρίσιμα για τη δημοκρατία ζητήματα όλες μου τις δυνάμεις διαχρονικά και επιδιώκοντας πάντα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Θεωρώ αυτονόητη την υποβολή της παραίτησής μου από κάθε ιδιότητα με κομματικό πρόσημο για λόγους δεοντολογίας και με την πεποίθηση ότι αναλαμβάνω μια αποστολή εθνικού χαρακτήρα, η ευόδωση της οποίας προϋποθέτει τη συνεννόηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων».

Οι φίλοι της Ζέφης Δημαδάμα, κάνουν λόγο για ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά το χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει. Έχει τις γνώσεις, όπως λένε, και είναι θέματα που έχει χειριστεί στο παρελθόν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι άσπονδοι φίλοι της, ανάμεσα τους και παλιοί συνεργάτες της και σύντροφοι της, σημείωσαν με νόημα στο άκουσμα της είδησης ότι δεν ξαφνιάστηκαν από την αυτήν την εξέλιξη.

Τον Δεκέμβριο του ‘22, η κυρία Δημαδάμα είχε αναλάβει και μια διακομματική πρωτοβουλία. Ως πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών, προσκάλεσε την Όλγα Κεφαλογιάννη και την Έφη Αχτσιόγλου να αναζητήσουν μια πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Αφορμή για τη συζήτηση ήταν το βιβλίο της δημοσιογράφου Αγγελικής Σπανού «Η καλύτερή μου φίλη», μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από πραγματικές ιστορίες έμφυλης βίας.

Μόλις έναν χρόνο πριν, το ΄21, όταν είχε ανοίξει η συζήτηση για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού και του θεάτρου, η Ζέφη Δημαδάμα, είχε μοιραστεί και την δική της τραυματική ιστορία. Είχε αναφερθεί στην σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε από πρώην υπουργό, χωρίς να τον κατονομάζει έως και σήμερα, σε ασανσέρ. Τότε, είχε λάβει την πλήρη στήριξη της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά αλλά και συντρόφων της από το κόμμα.

Το βιογραφικό της Ζέφης Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα, διδάσκει ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο επιστημονικό πεδίο “Περιφερειακή Οικονομική Ανάπτυξη και Πολιτικές Περιβάλλοντος”. Έχει διατελέσει Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου και έχει σημαντική παρουσία σε Διεθνή Φόρουμ και επιστημονική συμβολή σε ερευνητικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Οικονομία και τη Βιώσιμη ανάπτυξη, την Ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και επικεφαλής εκ μέρους των Γυναικών του ΕΣΚ του Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον. Είναι Πρόεδρος του Παραρτήματος Αθηνών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του διακομματικού Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών. Επιλέχθηκε να συμμετέχει στην εκπροσώπηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο 2023, ως Αντιπρόεδρος Γυναικών και στην αποστολή από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στον ΟΗΕ και στην 67η σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ (UN CSW67) τον Μάρτιο μεταξύ 6-17/2023.

Δραστηριοποιείται διεθνώς σε ερευνητικές και ακαδημαϊκές συνεργασίες που αφορούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με έμφαση στην ενσωμάτωση των 17 Στόχων του ΟΗΕ και στην επίτευξη του Στόχου 5 για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Είναι συγγραφέας δυο μονογραφιών «Οικονομία, Ανάπτυξη, Περιβάλλον. Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης» (Εκδόσεις Παπαζήση 2008), και “Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη. Η Ενσωμάτωση των 17 Στόχων του ΟΗΕ. Οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις” (Εκδόσεις Παπαζήση, 2021) ενώ συμμετέχει σε ατομικές και συλλογικές επιστημονικές ανακοινώσεις σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις με αντικείμενο την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική