Διεθνή

Ζευγάρια που ζούσαν «στην αμαρτία» πάντρεψε ο πάπας Φραγκίσκος

B526BB4ABE6B9D8D78B800B2B49247B3.jpgΑνάμεσα στα ζευγάρια που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου βρισκόταν και ένα όπου η ανύπαντρη γυναίκα έχει ήδη ένα παιδί από προηγούμενη σχέση και αρκετά που συζούσαν χωρίς να έχουν επισημοποιήσει τη σχέση τους.

Είκοσι ζευγάρια Ιταλών, αρκετά εκ των οποίων ζούσαν «στην αμαρτία», έχοντας αποκτήσει ακόμα και παιδιά εκτός γάμου, πάντρεψε σήμερα Κυριακή ο πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό, σε μία σπάνια κίνηση για έναν ποντίφικα, η οποία συμβολίζει τη σταδιακή αύξηση της ανεκτικότητας που επιδεικνύει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα όπως οι οικογενειακές αξίες.

Ανάμεσα στα ζευγάρια που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου βρισκόταν και ένα όπου η ανύπαντρη γυναίκα έχει ήδη ένα παιδί από προηγούμενη σχέση και ο προηγούμενος γάμος του άνδρα είχε ακυρωθεί.

Αρκετά άλλα από τα ζευγάρια συζούσαν χωρίς να έχουν επισημοποιήσει τη σχέση τους.

Ο ίδιος ο ποντίφικας είχε ζητήσει να παντρέψει 40 ανθρώπους που θα αντιπροσώπευαν μοντέρνα ζευγάρια και θα προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα.

Η κίνηση του Φραγκίσκου, που λαμβάνει χώρα τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο της 5ης Οκτωβρίου με επίκεντρο θέματα όπως η οικογένεια, ο γάμος, οι προγαμιαίες σχέσεις και το διαζύγιο, γίνεται αντιληπτή ως μία επιβεβαίωση της πεποίθησής του ότι η Εκκλησία που πρέπει να υποδέχεται στους κόλπους της όλους τους πιστούς, ακόμα και αυτούς που έχουν αμαρτήσει.

Ο Φραγκίσκος έχει επιλέξει το «έλεος» ως μία από τις βασικές αξίες της παπικής του θητείας, υποστηρίζοντας ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν θα πρέπει να έχει εμμονή με το δόγμα, να είναι λιγότερο επικριτική, να «τσαλακώνει την εικόνα της» και αγγίζει τους απλούς ανθρώπους στο δρόμο.

Η τελετή της Κυριακής ήταν ο πρώτος παπικός γάμος μετά από 14 χρόνια. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ τέλεσε γάμους δύο φορές, το 1994 και το 2000, ενώ ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, πάπας Βενέδικτος ο 16ος δεν τέλεσε ποτέ το μυστήριο αυτό κατά τη διάρκεια της παπικής του θητείας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή