Πολιτική

Ζόραν Ζάεφ: Η οροσειρά του Μπέλλες είναι η «μακεδονική» ομορφιά μας

Πρώτη ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, με αναφορά στο βουνό που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη χώρα του, την Ελλάδα και την Βουλγαρία – Έκανε λόγο για «Βαλκάνια χωρίς σύνορα» τονίζοντας τις δυνατότητες κοινής συνεργασίας

«Μακεδονική ομορφιά» χαρακτήρισε την οροσειρά της Κερκίνης ή Μπέλλες, που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, στην πρώτη του ανάρτηση μετά την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο Ζάεφ επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Στρώμνιτσα, όπου διετέλεσε δήμαρχος της πόλης από το 2005 έως το 2016, και αναφέρθηκε στο βουνό, «Μπελάσιτσα» για Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία, επισημαίνοντας πως μπορεί να αναδειχθεί σε κοινό πεδίο δράσεων με στόχο την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού.

«Η Μπελάσιτσα είναι ένα από τα παλαιότερα βουνά των Βαλκανίων. Είναι η μακεδονική ομορφιά μας, που μας συνδέει με τη Βουλγαρία στα ανατολικά και την Ελλάδα στο νότο. Δάση, βοσκοτόπια, ιαματικά νερά, καταρράκτες και βραχώδεις κορυφές κάνουν την Μπελάσιτσα μοναδική και ελκυστική για τουρισμό, ευεξία άθληση και περιπέτεια όλο το χρόνο» γράφει ο Ζάεφ, τονίζοντας πως το βουνό: «μπορεί να αποτελεί έμπνευση για μεγάλες ιδέες όπως αυτή για τα ‘Βαλκάνια χωρίς σύνορα’».

Η οροσειρά της Κερκίνης ή Μπέλλες βρίσκεται στην περιοχή της γεωγραφικής Μακεδονίας και ανήκει στην Ελλάδα (νότιο και ανατολικό τμήμα, σε ποσοστό 45%), στη Βόρεια Μακεδονία (δυτικό τμήμα, σε ποσοστό 35%) και στη Βουλγαρία (βόρειο τμήμα, σε ποσοστό 20%). Αποτελεί φυσικό σύνορο της Ελλάδας αφενός από νότο, και αφετέρου Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας από βορρά.

Στο ελληνικό τμήμα βρίσκεται στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Κιλκίς. Η Κερκίνη ανήκει στην οροσειρά του Δυτικού Ορβήλου, της οποίας αποτελεί το νοτιότερο τμήμα. Η περιοχή του Μπέλλες χαρακτηρίστηκε ευρωπεριοχή το 2003. Επίσης, είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική