Ο Νεοδημοκράτης

Στρατηγική γαλάζιας συσπείρωσης πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες – Οι τελευταίες περιοδείες Μητσοτάκη

Μπορεί το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναχωρεί για τη Γρανάδα της Ισπανίας και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σήμερα, όμως, εστιάζει την προσοχή του σε δύο δύσκολες αυτοδιοικητικές μάχες, αυτή της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της Κυριακής.

Αρχής γενομένης από τη Δυτική Μακεδονία, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται το πρωί στην Κοζάνη, όπου θα βρεθεί στο πλευρό του νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιου Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος έχει το γαλάζιο χρίσμα. Σε μια δύσκολη περιοχή για τη ΝΔ, με δεδομένο το project της ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Κασαπίδης έχει να αναμετρηθεί κατά βάση με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος δεν εξελέγη στην Κοζάνη κατά τις πρόσφατες εκλογές, ανακοίνωσε υποψηφιότητα για την περιφέρεια και αμέσως μετά διεγράφη από τη ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκεί μάχη έχει καταστεί αμφίρροπη, όχι μόνο γιατί ο κ. Κασαπίδης τυγχάνει ευθείας ή έμμεσης στήριξης και από κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, αλλά γιατί και τοπικά στελέχη του κόμματος «λοξοκοιτούν» προς τη μεριά του. Με δεδομένο ότι αυτές οι λοξές ματιές έφτασαν μέχρι και σε υψηλότερα επίπεδα, το τελευταίο διάστημα η ΝΔ έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία συσπείρωσης όλων των γαλάζιων στελεχών. Προς τούτο βρέθηκε προ ημερών στην περιοχή ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ενώ το ίδιο μήνυμα προς κομματικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ κομίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, χθες έκλεισε και την εκκρεμότητα της περιφέρειας Θεσσαλίας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Κώστα Αγοραστό, ο οποίος συμμετείχε σε διυπουργική σύσκεψη και με το συντονιστικό που έχει στηθεί στη Λάρισα. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha είχε αναφερθεί στον κ. Αγοραστό λέγοντας ότι είναι ένας καλός περιφερειάρχης, ενώ οι πληροφορίες από το μέτωπο των μετρήσεων θέλουν τον κ. Αγοραστό να είναι εις θέσιν να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, παρά το πλήγμα των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Χθες, παράλληλα, η «όλη» ΝΔ βρέθηκε στο Ζάππειο για την κεντρική εκδήλωση του Νίκου Χαρδαλιά για την περιφέρεια Αττικής, ενώ είναι ενδεικτικό ότι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ έστειλαν μέχρι και sms se ψηφοφόρους τους για τον κ. Χαρδαλιά.

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στο εκλογικό κέντρο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος έχει την επίσημη στήριξη της ΝΔ και εμφανίζεται να είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Για τον κ. Ζερβά έχει υπάρξει τις προηγούμενες μέρες κινητοποίηση γαλάζιων στελεχών, με εμφανίσεις στο πλευρό του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στους «γαλάζιους» της πόλης να μην λοξοκοιτάξουν προς άλλες υποψηφιότητες, καθώς υπάρχουν υποψήφιοι, προς τους οποίους καταγράφονται διαρροές από το στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος.

Το «ταμείο» για τη ΝΔ, πάντως, θα γίνει το βράδυ της Κυριακής, με τον στόχο που έχει τεθεί να είναι η πρωτιά των υποψηφίων που στηρίζει το κόμμα στις 13 περιφέρειες και στους 3 μεγάλους δήμους της χώρας. Παράλληλα, ευκταίο σενάριο είναι να τελειώσουν όσο περισσότερες «μάχες» από την πρώτη Κυριακή. Από εκεί και μετά και ανάλογα με τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν για τον δεύτερο γύρο, θα σχεδιαστεί και η στρατηγική που θα εμπλέκει τον κ. Μητσοτάκη από τη Δευτέρα και μετά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης