Υγεία

Αισιοδοξία για την παρασκευή εμβολίου κατά της νόσου του Πάρκινσον

3B439E7074D33FE48D1DE8F0777606C4.jpgΑισιόδοξα είναι τα μηνύματα της επιστημονικής κοινότητας για την παρασκευή εμβολίου κατά της νόσου του Πάρκινσον.

Αν επαληθευτεί η εκτίμηση ερευνητών ότι η ασθένεια οφείλεται σε μία μη φυσιολογική πρωτεΐνη, τότε θα είναι εφικτή η ενίσχυση του ανοσοποιητικού με ένα εμβόλιο που θα επιτίθεται στη μη φυσιολογική πρωτεΐνη, καθώς αυτή διαχέεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα παρασκευής ντοπαμίνης, το σημείο δηλαδή όπου η ασθένεια προκαλεί τις περισσότερες βλάβες.

Η νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση του Πάρκινσον έχει γεμίσει με αισιοδοξία την επιστημονική κοινότητα, δηλώνει ο Ρότζερ Μπάρκερ, καθηγητής κλινικής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Το Πάρκινσον συνήθως εμφανίζεται μετά το 50ό έτος της ηλικίας. Ωστόσο οι ερευνητές έχουν βρει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η ασθένεια εμφανίζεται από ένα συμβάν το οποίο λαμβάνει χώρα 10 έως 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι ο τρόμος, η ακαμψία και η επιβράδυνση στην κίνηση.

«Εάν ρωτήσεις τους νοσούντες από Πάρκινσον αν στο παρελθόν βίωσαν συμπτώματα όπως απώλεια της όσφρησης, διαταραγμένο ύπνο ή προβλήματα με τα έντερά τους, πολύ συχνά απαντούν καταφατικά, επισημαίνει ο καθηγητής Μπάρκερ. «Συχνά αυτοί οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα τα οποία περνούν απαρατήρητα πολλά χρόνια προτού διαγνωστούν με Πάρκινσον. Σήμερα πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος ανάμεσα στις δύο ομάδες συμπτωμάτων» καταλήγει ο Βρετανός καθηγητής.

Τόσο ο καθηγητής Ρότζερ Μπάρκερ όσο και άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τοξίνες που εντοπίζονται στα έντερα των ασθενών μεταφέρονται σιγά σιγά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τελικά εγκαθίστανται σε κάποια από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Εκεί προκαλούν τρομακτικές φθορές, ιδιαίτερα στα κύτταρα στον μέσο εγκέφαλο όπου παρασκευάζεται η ντοπαμίνη, ο νευροδιαβιβαστής που διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην κίνηση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Υγεία