Διεθνή

Ανησυχία NATO και Δύσης για την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στη Συρία

2315DABD81CE9ADAB746E7C4645623E0.jpgΑυξάνονται οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για όλο και μεγαλύτερο στρατιωτικό αποτύπωμα στη Συρία, με αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στη βάση της Ταρτούς, ενώ λιβανέζοι αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ρώσοι στρατιωτικοί έχουν ήδη μικρή συμμετοχή στις συγκρούσεις.

Την ανησυχία του για τις αυξανόμενες πληροφορίες που θέλουν τη Ρωσία να αυξάνει – με αδιευκρίνιστούς στόχους – την στρατιωτική παρουσία της στη Συρία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στολτενμπεργκ.

«Αυτό δεν θα συνεισφέρει στο να λυθεί η σύρραξη», τόνισε ο κ. Στολτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πράγα, προσθέτοντας ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να υποστηριχθούν όλες οι προσπάθειες» για μια πολιτική, κι όχι στρατιωτική λύση.

Τα σχόλια του επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έρχονται υπό τη σκιά της επιβεβαίωσης της Ρωσίας πως έχει στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες στη Συρία, με τη Μόσχα όμως να υποστηρίζει ασχολούνται μόνο με την εκπαίδευση των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.

Για τη Δύση όμως, ο ρόλος των ρωσικών δυνάμεων παραμένει αδιευκρίνιστος. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι κατά τις τελευταίες ημέρες η Μόσχα έχει στείλει αεροσκάφη και αρματαγωγά πλοία στη ρωσική ναυτική βάση της Ταρτούς, στα συριακά παράλια. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι στην περιοχή έχει αναπτυχθεί και δύναμη πεζικάριων του Ρωσικού Ναυτικού.

Παράλληλα, σε μια ανεπιβεβαίωτη αλλά πολύκροτη δήλωση, λιβανέζοι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι ρώσοι στρατιωτικοί έχουν ήδη μικρή συμμετοχή στις συγκρούσεις επί του πεδίου.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Ρωσία ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία με στόχο να υποστηρίξει το καθεστώς Άσαντ, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει υποστεί σειρά ηττών στα πεδία του συριακού εμφυλίου. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αντιτείνει πως η τεχνική συνεργασία με τη Συρία επί χρόνια, κάνοντας λόγο για Δυτική «υστερία».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία άδεια υπέρπτησης για κρατικά αεροσκάφη που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή