Διεθνή

Απάντηση της Κίνας στην αλλαγή άμυνας της Ιαπωνίας

BE010D3E0ED450AD9BBD0757DB546900.jpgΗ Κίνα προτείνει στην Ιαπωνία να παραμείνει στο δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης και να πάρει μαθήματα από την ιστορία.

Η υιοθέτηση, σήμερα, αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για την άμυνα, που σκοπό έχουν να ενισχύσουν τον στρατιωτικό ρόλο της Ιαπωνίας στην παγκόσμια σκηνή, είναι μία “ενέργεια χωρίς προηγούμενο από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”, δήλωσε η Κίνα.

“Είναι εντελώς θεμιτό να ρωτήσουμε αν η Ιαπωνία πρόκειται να αποκηρύξει την πολιτική της που στρέφεται αποκλειστικά στην άμυνά της, και να εγκαταλείψει την τροχιά της ειρηνικής ανάπτυξής της”, σχολίασε η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, λίγο μετά την έγκριση από την κάτω βουλή της Ιαπωνίας των κειμένων αυτών που αποτελούν μία επανερμηνεία του ειρηνευτικού Συντάγματος της Ιαπωνίας.

“Προτρέπουμε την Ιαπωνία να πάρει μαθήματα από την Ιστορία, να παραμείνει στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης, να σεβαστεί τις μεγάλες ανησυχίες των ασιατών γειτόνων της για την ασφάλεια και να μην απειλήσει την εθνική κυριαρχία της Κίνας”, προσθέτει η Χούα σε ανακοίνωση της.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία της Ιαπωνίας έρχεται σε “μία στιγμή που οι λαοί στον κόσμο θυμούνται την ιστορία”, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια του Σίνζο Άμπε καθιστούν δυνατή την αποστολή στο εξωτερικό των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας –όπως είναι η επίσημη ονομασία των ενόπλων δυνάμεών της– για τη συνδρομή συμμαχικής χώρας, κατά κύριο λόγο των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως συναντούν μεγάλη αντίδραση μέσα στη χώρα.

Σε σχόλιό του το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα εκτίμησε πως η έγκριση νομοσχεδίων που απομακρύνουν την Ιαπωνία από τους γείτονές της είναι ένα “εφιαλτικό σενάριο”.

“Για τις χώρες που υπήρξαν θύματα της επιθετικότητας της Ιαπωνίας, τα ιαπωνικά νομοσχέδια προκαλούν μία ακόμη ανησυχία”, προσθέτει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα νομοσχέδια αναμένεται να περάσουν στην άνω βουλή όπου προβλέπεται κανονικά να τεθούν σε συζήτηση για μία περίοδο 30 ημερών το πολύ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή