11 Ιουλίου 2020

«Αρειανό ιγκλού» – Πού θα κατοικήσουν οι πρώτες αποστολές που θα φτάσουν στον κόκκινο πλανήτη [εικόνες]

ig-708_1.jpg?itok=UHGL2JJ8

Μοιάζει με ιγκλού από πάγκο και είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και όμως πρόκειται για σπίτια που θα φιλοξενήσουν τους πρώτους ανθρώπους στον Αρη.

Η Nasa αποκάλυψε τον νικητή του διαγωνισμού για την κατασκευή των πρώτων σπιτιών που θα φιλοξενήσουν εκείνους που θα φτάσουν στον Κόκκινο Πλανήτη απονέμοντας σε τρεις ομάδες συνολικά 40.000 δολάρια στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού 3-D Printed Habitat Challenge Design.

ig-1.jpg

ig-2.jpg

Από τις περισσότερες από 165 συμμετοχές ξεχώρισαν 30 και εκτέθηκαν στο New York Maker Faire.

ig-3.jpg

Το πρώτο βραβείο των 25.000 δολαρίων δόθηκε στους Team Space Exploration Architecture and Clouds Architecture Office για το Mars Ice House.

ig-5.jpg

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα Team Gamma, Foster and Partners και την τρίτη η Team LavaHive.

ig-4.jpg

Κριτήρια αποτέλεσαν πολλοί παράγοντες όπως η αρχιτεκτονική σύλληψη, η σχεδιαστική προσέγγιση, η καινοτομία, η λειτουργικότητα, η επιλογή του χώρου στον Άρη και η δυνατότητα κατασκευής με τρισδιάστατη εκτύπωση.

ig-6.jpg

Οι σχεδιαστές του «αρειανού ιγκλού» λένε πως προέκυψε από την ανάγκη «να έρθει φως και μια σύνδεση με το έξω στο λεξιλόγιο της αρειανής αρχιτεκτονικής- ανάγκη δημιουργίας προστατευμένου χώρου όπου σώμα και ψυχή δεν επιβιώνουν απλώς αλλά ευημερούν».

ig-7.jpg

ig-8.jpg

 Τεχνολογία