18 Αυγούστου 2019

Ας τους φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη τους για το rebate

ksanthos-axtsioglou-polakisΔεν προξενεί έκπληξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να προκαλέσει έναν ακόμη αντιπερασπισμό, λίγες μέρες μετά από την τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισαν τόσο οι βουλευτές της όσο και τα γνωστά δεκανίκια της και με την οποία άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων. Τροπολογία που οδηγεί σε αυξήσεις τιμών των φαρμάκων και κάνει δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις πολυεθνικές. Αποφάσισε χθες λοιπόν να αναφερθεί στο rebate για ποσό 241 εκατ. ευρώ.

Ας τους φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη τους: Ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που με τον Νόμο 3457/2006 για πρώτη φορά εισήγαγε φαρμακο-οικονομικά κριτήρια και τη διαδικασία απόδειξης της σχέσης κόστους-οφέλους και τον μηχανισμό επιστροφών χρημάτων (rebates) από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία. Και υποχρέωσε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να προβαίνουν στον έλεγχο και την επεξεργασία των συνταγών. Επιπλέον η Κυβέρνηση, τον Ιούλιο 2009, με τροπολογία νόμου καθόρισε τις τιμές των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που καταγράφονται στα 26 κράτη μέλη της Ε.Ε. που οδήγησε εν τέλει στη μείωση της λιανικής τιμής των φαρμάκων, με όφελος τόσο για τους πολίτες όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία. (τη διάταξη δηλ. που άλλαξε προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος των φαμρακευτικών).

Επομένως, η Νέα Δημοκρατία προέβη στη νομοθέτηση όλων των απαραίτητων μέτρων τα οποία καθιστούσαν το σύστημα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης βιώσιμο, αποτελεσματικό, αποδοτικό και φιλικό προς τον πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική που ακολούθησε σε σχέση με το φάρμακο, και ιδιαίτερα το 2015 όταν ο κ. Κουρουμπλής ως Υπουργός Υγείας «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών, ζημιώνοντας δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλισμένους και ωφελόντας φαρμακευτικές εταιρείες.Ο Νεοδημοκράτης
Μενού
Responsive Menu Clicked Image