Διεθνή

«Διαιρεμένη» η Βρετανία ως προς την υποδοχή προσφύγων

D72CBAE9A3775EEAFEFB746611A499C9.jpgΤο 47% των 1002 ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να χορηγήσει άδεια έλευσης σε λιγότερους πρόσφυγες. Το ποσοστό αυξάνεται στο 57% όταν το ερώτημα αφορά τους αιτούντες άσυλο

«Βαθιά διαιρεμένη» είναι η Βρετανία σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να γίνουν δεκτοί στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου SkyNews.

Το 47% των 1002 ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να χορηγήσει άδεια έλευσης σε λιγότερους πρόσφυγες. Το ποσοστό αυξάνεται στο 57% όταν το ερώτημα αφορά τους αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, το 61% των Βρετανών πιστεύουν πως οι διαθέσιμοι πόροι και υποδομές δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στην επιβάρυνση από την έλευση περισσότερων προσφύγων.

Το 49% εκτιμά ότι η μετανάστευση είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες της χώρας, έναντι ποσοστού 18% που διαπιστώνει θετικές συνέπειες, ενώ το 52% πιστεύει ότι ο αντίκτυπος ήταν αρνητικός για τη βρετανική οικονομία συνολικά. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 63% σε ό,τι αφορά τον αρνητικό αντίκτυπο της μετανάστευσης στη βρετανική κουλτούρα.

Εξάλλου, το 64% διαφωνεί με τη δήλωση ότι η Βρετανία θα έπρεπε να ντρέπεται επειδή δέχεται λιγότερους πρόσφυγες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο σχολιάζει ότι το θέμα των προσφύγων έχει διαιρέσει βαθιά τη βρετανική κοινωνία, κάτι που αποτυπώνεται και στον δημόσιο και πολιτικό διάλογο.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα δεχθεί επί βρετανικού εδάφους 20.000 Σύρους πρόσφυγες έως το 2020. Θα πρόκειται για πρόσφυγες που προέρχονται αποκλειστικά από καταυλισμούς στα σύνορα της Συρίας και όχι για ανθρώπους που έχουν ήδη περάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μέχρι στιγμής 217 πρόσφυγες έχουν ωφεληθεί από το βρετανικό Σχέδιο Μετεγκατάστασης Ευάλωτων Σύρων Υπηκόων.Αδιευκρίνιστο παραμένει πότε θα φτάσουν στη Βρετανία οι επόμενοι πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης ανά τη χώρα εξετάζουν το κατά πόσο μπορούν να προσφέρουν στέγη.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια εξασφάλισης σπιτιών παίζουν τοπικές ομάδες πολιτών που λένε ότι θέλουν να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στις κοινότητές τους.

Ο πολυπληθέστερος δήμος του Λονδίνου, το Μπάρνετ στα βόρεια της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ότι μπορεί να δεχθεί 50 πρόσφυγες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή