Ο Νεοδημοκράτης

Δημοσκοπήσεις: Αλώβητη η ΝΔ, χαμηλές πτήσεις για ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η κοινή γνώμη για τον γάμο ομοφύλων και τα μη κρατικά ΑΕΙ

Eικόνα άνετης επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας, περαιτέρω υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, οριακής ενδυνάμωσης και επανόδου του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, αλλά και κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού συνθέτει το πρώτο, μαζικό κύμα δημοσκοπήσεων για το 2024. Ανάμεσα στα ευρήματα των τεσσάρων μετρήσεων που δημοσιεύτηκαν χθες ξεχωρίζουν η ωριμότητα της κοινωνίας απέναντι σε σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, η κρίση συνολικά της αντιπολίτευσης, αλλά και ο βαθύς προβληματισμός για το ζήτημα της ακρίβειας.

Σε επίπεδο προσώπων, την πρωτοκαθεδρία στις θετικές γνώμες των πολιτών διατηρεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αρνητικό είναι το ισοζύγιο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, τη στιγμή που οι ψηφοφόροι εντάσσουν οργανικά την αξιωματική αντιπολίτευση στην Κεντροαριστερά, παρά τις προθέσεις της Κουμουνδούρου.

Marc: Έλλειμμα αντιπολίτευσης εντοπίζει το 50,5%

Προειδοποιητικό σήμα για την ακρίβεια εξέπεμψε το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc, το οποίο παρουσίασε χθες στον ΑΝΤ1 ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Θωμάς Γεράκης, έχοντας προηγουμένως καταγράψει την ΝΔ στο 38,5% στην εκτίμηση ψήφου. Στο ερώτημα «Που οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά;» οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 απάντησαν ότι κατά 39% φταίει η κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα καρτέλ, 24,9% φταίει η κυβερνητική πολιτική και 24,5% ευθύνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά. Η συντριπτική πλειονότητα απάντησε ότι επιλέγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, ενώ περίπου 2 στους 3 θεωρούν ότι τα μέτρα που υιοθετεί η Κυβέρνηση δεν θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τις τιμές. Για την λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το 56,1% φέρεται να είναι θετικό, ενώ το 40,9% των ερωτώμενων φέρεται ως αρνητικό σε τέτοια εξέλιξη.


mark-01


mark-02


mark-03

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους πολίτες, οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 απάντησαν κατά 42,4% ότι βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος, ενώ το 55,9% απάντησε ότι βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την Κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά το κόμμα που κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, τις πρώτες θέσεις στις απαντήσεις των πολιτών καταλαμβάνουν το ΠΑΣΟΚ με 15,7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 9,8% και τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 9%, ενώ το 50,5% απάντησε ότι κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης