25 Ιουνίου 2019

Δύσκολο καλοκαίρι, ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας

tsipras34cf87ceb1cf81ceb7cf83-cf84cf83cebfcf85cebbceb1cf83Γράφει στο «ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ» ο Χάρης Τσούλας

Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε ήταν αναμφίβολα ένα από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών για την Ελλάδα. Πέρα από το σύνηθες οικονομικό, η δυσκολία είχε να κάνει με το κοινωνικό και με το πολιτικό επίπεδο.

Το γεγονός που στιγμάτισε αναντίρρητα όλους μας ήταν η μεγάλη πυρκαγιά και η τραγωδία που αυτή επέφερε στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στο Μάτι και τη Ραφήνα κατά τα τέλη Ιουλίου. Μια τραγωδία που δημιούργησε απέραντη θλίψη σε όλους μας με την εκατόμβη νεκρών και αγνοουμένων και την καταστροφή των κοπων μιας ζωής των επιζώντων κατοίκων. Μια τραγωδία που πέρα από την αναντίρρητη ανθρώπινη διάσταση, είχε αναμφίβολα και πολιτική χροιά.

Ανέδειξε δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο τον ανύπαρκτο βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού δομικά αλλά και εκείνων που ατυχώς τον έχουν υπό τον έλεγχο τους, δηλαδή της γενικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής.

Δεν ήταν μόνο το πιο ουσιώδες, δηλαδή η εξ αρχής ελλειμματική αντιμετώπιση της ξαφνικής κρίσης, που οδήγησε και στο τραγικό αποτέλεσμα (το επιχείρημα όσων λένε πως «δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο» καταρρίπτεται από την άμεση και χωρίς καμία συνέπεια αντιμετώπιση της ξαφνικής πυρκαγιάς στα Ψαχνά Ευβοίας, στις αρχές Αυγούστου. Αλλά εκεί μάλλον θα «φταίει» το γεγονός πως η περιφερειακή αρχή είναι ασύγκριτα πιο υπέυθυνη).

Είναι κυρίως το τι ακολούθησε μετά. Ο Πρωθυπουργός κρυπτόμενος «ανέλαβε την πολιτική ευθύνη» μόνο στα λόγια, αφού οι πράξεις του έδειξαν το ενετλώς αντίθετο: Εμφάνιση στον τόπο της τραγωδίας αρκετό καιρό μετά το συμβάν, επικοινωνιακά show με συνεντεύξεις τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον πρώην Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους αξιωματικούς και ακολούθως «ξήλωμα» των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ και της Π.Υ και αντικατάσταση -μετά από πολύ καιρό- του ανεκδιήγητου Αν.Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα μετά την γενική κατακραυγή. Όλα για τη διάσωση της εικόνας της κυβέρνησης κυρίως και απολύτως τίποτα για την ανάδειξη της ρίζας του προβλήματος και για την ανακούφιση των παθόντων (σε αυτό μόνο όσοι έδρασαν εθελοντικά αξίζουν συγχαρητηρίων).

Όμως και ο Αύγουστος δεν ήταν καλύτερος ούτε για τη χώρα, ούτε και για τον κ. Τσίπρα. Ο υποτιθέμενα σαρωτικός και «πολλά υποσχόμενος» ανασχηματισμός της κυβέρνησης του στα τέλη του μήνα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ανακύκλωση των ίδιων παλιών υλικών του, με ολίγη από πολιτικά φθαρμένα και δευτεροκλασάτα στελέχη από άλλους χώρους. Μια από τα ίδια δηλαδή με μια «εσάνς» ψεύτικου ανοίγματος προς τα κεντροαριστερά και τα κεντροδεξιά (αν βέβαια μπορεί να θεωρηθεί κάτι τέτοιο η τοποθέτηση των κυριών Ξενογιαννακοπούλου και Παπακώστα σε υπουργικούς θώκους). Μια απλή επιβεβαίωση πως ο κυβερνητικός εσμός ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πνέει τα λοίσθια και θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές πλήρως αποδιοργανωμένος και απομονωμένος από την κοινωνία και τα υπαρκτά προβλήματα.

Και φτάνουμε στον Σεπτέμβριο…Και στην περίφημη ΔΕΘ στην οποία ο υπό προθεσμία Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αντί να περιγράψει ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο πλάνο για το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μέλλον της χώρας, προέβη σε γενικόλογες παροχολογίες και υποσχέσεις, με προαναγγελία ασαφών μέτρων και για μετά το…2019! Για το μοναδικό θέμα για το οποίο είχε να πει κάτι πιο χειροπιαστό ήταν για την…άμεση παραχώρηση – με νομοθετική ρύθμιση- 20 στρεμμάτων στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ προκειμένου να επεκταθεί και ανακασκευαστεί το γήπεδο της Τούμπας! Αξιολογικά φαίνεται πως για τους κυβερνώντες αυτό είχε μεγαλύτερη σημασία από ο,τιδήποτε άλλο…

Με αυτές τις λογικές και τις συνεπακόλουθες πρακτικές, καταλαβαίνουμε εύκολα πως μετά το δύσκολο καλοκαίρι έρχεται και δύσκολος χειμώνας για την Ελλάδα. Μοναδική λύση για επιστροφή στην κανονικότητα η πολιτική αλλαγή στις προσεχείς εκλογές…Και αυτό αφορά και την μεγαλύτερη εικόνα, της γενικής κυβέρνησης, αλλά και τους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που πολλά υπέφεραν από την «πρώτη-δεύτερη φορά ριζοσπαστική αριστερά» και τους συμμάχους της…

sofia_loukeri_300x250


Ο Νεοδημοκράτης
Μενού
Responsive Menu Clicked Image