28 Μαΐου 2020

Είναι επιτυχία να επενδύουν Έλληνες στα Σκόπια αντί στη χώρα τους;

0000.jpgΈνα από τα επιχειρήματα που έχει επιστρατεύσει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας για να υπερασπιστεί την συμφωνία των Πρεσπών, είναι πως άνοιξε ο δρόμος για οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Στο παραπάνω πλαίσιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετριάσει την ήττα του –που όλα δείχνουν πως θα λάβει χαρακτήρα συντριβής – στις επικείμενες εκλογές, ναύλωσε μια πτήση της Aegean, γέμισε ένα αεροπλάνο με 140 Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και ταξίδεψε μαζί τους στα Σκόπια για να κλείσει συμφωνίες για επενδύσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις όπως έγραψαν εφημερίδες των Σκοπίων κάνουν λόγο για τοποθέτηση σε πρώτη φάση 200.000.000€ από Έλληνες στη γείτονα χώρα, ενώ μην παραλείψουμε πως ήδη Έλληνες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις που αγγίζουν το 1δις ευρώ.

Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα και προσωπικά μου προκαλούν τεράστιο εκνευρισμό.

Είναι δυνατόν όταν στην Ελλάδα ψάχνουμε τις επενδύσεις με το κιάλι να πανηγυρίζουμε που τα χρήματα των Ελλήνων επιχειρηματιών διοχετεύονται σε ένα ξένο κράτος, αντί να φροντίσει η Ελληνική κυβέρνηση να μείνουν και να επενδυθούν εδώ στην Ελλάδα;

Δεν τα βάζω με τους επιχειρηματίες, μην παρεξηγηθώ. Οι συνθήκες για να κάνει επενδύσεις μια σοβαρή εταιρεία εδώ και ειδικά επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαγορευτικές.

Μόνο μια σύγκριση της φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων δίνει τις απαντήσεις και δικαιολογεί τις επιχειρηματικές αποφάσεις: Στα Σκόπια η φορολογία επιχειρηματικών κερδών για νεοφυείς επιχειρήσεις είναι στο 3% ενώ στην Ελλάδα είναι στο 29%. Τι να κάνει ο Έλληνας επιχειρηματίας, όταν εδώ στη χώρα του, πέρα από την υψηλή φορολογία έχει να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό κράτος που του βάζει εμπόδια σε κάθε του βήμα;

Τα βάζω με τον Τσίπρα, που επιμένει να βαφτίζει το κρέας ψάρι και αντί να δώσει στις Ελληνικές επιχειρήσεις κίνητρα ώστε να επενδύσουν στην χώρα τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, κάνει τα πάντα για να επενδύσουν σε μια ξένη χώρα.

Ήδη οι Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει στα Σκόπια 25.000 θέσεις εργασίας. Ο αριθμός όπως κανείς αντιλαμβάνεται με το νέο γύρο επενδύσεων θα εκτοξευθεί. Θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με τα ίδια κεφάλαια εδώ, στην χώρα μας.Ο Νεοδημοκράτης