20 Φεβρουαρίου 2020

Είναι όντως υπερκομματική! Την ψήφισε και η Χρυσή Αυγή!

thanou-vasiliki-3-8-2019Ποιά στοιχεία τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι η κ. Θάνου δεν διαθέτει τα στοιχεία πολιτικής ανεξαρτησίας που είναι αναγκαία για τους επικεφαλής ανεξάρτητων Αρχών;

Πρώτον, η επιλογή της κ. Θάνου στην ηγεσία του Αρείου Πάγου έγινε από το Υπουργικό Συμβούλιο, με παράκαμψη της ιεραρχίας, στις 2 μετα τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουνίου του 2015, χωρίς ωστόσο να καλυφθούν οι κενές θέσεις προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δεύτερον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έσπευσε να ορίσει Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, άφησε ακέφαλα -και μάλιστα έως τον Οκτώβριο του 2015- το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι ώστε να υπάρχει ως πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Κατέστησε έτσι ως μόνη επιλέξιμη για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού σε περίπτωση πρόωρων εκλογών την κυρία Θάνου. Και πράγματι τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εκλογές έγιναν και η κ. Θάνου έγινε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

Τρίτον, τον Οκτώβριο του 2016, ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχθεί κατ’ αρχή πρόταση της κας Θάνου για αύξηση των ορίων εξόδου των ανώτατων δικαστικών από το δικαστικό Σώμα, προκειμένου να παραμείνει η ίδια στη θέση της. Κατι το οποίο απετράπη κατόπιν έντονων αντιδράσεων αφού προσέκρουε στο Σύνταγμα.

Τέταρτον το γεγονός ότι η κυρία Θάνου, στις 10 Ιουλίου του 2017, ενώ μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήταν Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε από  τον κ. Τσίπρα προϊσταμένη του νομικού γραφείου του.

Μετά από όλα αυτά ήταν προφανές πως η τοποθέτησή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε με κομματικά και μόνο κριτήρια. Και βέβαια δεν αναιρεί τον κομματικό χαρακτήρα της επιλογής της το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε στη θέση αυτή και από τη Χρυσή Αυγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, απέστειλε για το θέμα αυτό επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μάργκαριτ Βεστάγκερ,  την οποία κοινοποίησε και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσκοβισί. Υπενθύμιζε τα όσα είχαν προηγηθεί και  χαρακτήριζε την υποψηφιότητα της κ. Θάνου για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως αυτή ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία.Ο Νεοδημοκράτης