Διεθνή

Φαμπιούς: Η Γαλλία μαλακώνει τη στάση της απέναντι στον Άσαντ

4151074EEB75EAA674646B33E9641B36.jpgΟι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν ήδη κάνει παρόμοιες αλλαγές σε σχέση με τις θέσεις τους για τη Συρία ενώ η Ρωσία ενισχύει την υποστήριξή της στον Άσαντ με μια στρατιωτική συγκέντρωση στη χώρα.

Η Γαλλία δεν θα απαιτήσει την αναχώρηση του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ- Άσαντ ως προϋπόθεση για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Λορέντ Φαμπιούς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

«Αν απαιτήσουμε ακόμη και πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, την παραίτηση του Άσαντ, δεν θα φτάσουμε πολύ μακριά» δήλωσε ο Φαμπιούς στη γαλλική εφημερίδα.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν ένα μαλάκωμα της θέσης της Γαλλίας σε σχέση με τον Άσαντ, του οποίου ο τετραετής πόλεμος ενάντια στις αντάρτικες ομάδες και τα μέλη των ισλαμιστών μαχητών έχει στοιχίσει περισσότερες από 200.000 ζωές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν ήδη κάνει παρόμοιες αλλαγές σε σχέση με τις θέσεις τους για τη Συρία ενώ η Ρωσία ενισχύει την υποστήριξή της στον Άσαντ με μια στρατιωτική συγκέντρωση στη χώρα. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε το Σάββατο ότι είναι διαπραγματεύσιμο το πότε θα φύγει ο Άσαντ από τη χώρα, εάν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.

Η Γαλλία πιστεύει ότι μια διπλωματική διευθέτηση θα απαιτήσει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών χειρισμών του Άσαντ «να αποφύγει το είδος της κατάρρευσης η οποία διαφαίνεται στο Ιράκ», όπως δήλωσε ο Φαμπιούς.

Η κρίση των προσφύγων αμφισβητεί την ύπαρξη της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δηλώνει επίσης ότι η κρίση των προσφύγων θέτει σε αμφισβήτηση “τη λειτουργία και τον λόγο ύπαρξης της Ευρώπης”. 

“Η Ευρώπη έχει γνωρίσει και άλλες κρίσεις. Αλλά τώρα, κατά κάποιον τρόπο, τίθεται εν αμφιβόλω ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης και η λειτουργία της”, προειδοποιεί ο Λοράν Φαμπιούς στις εφημερίδες Le Figaro, La Τribune de Geneve, El Pais, La Repubblica, Le Soir.

“Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η λύση για τον καθένα είναι η επαναφορά των εθνικών συνόρων. Αλλά οφείλουμε να έχουμε την εντιμότητα να πούμε ότι πέρα από την αναγκαία αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες, δεν μπορούμε να έχουμε ορθάνοικτες της πόρτες προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες. Διαφορετικά, τι θα συμβεί; Χάος, κατακερματισμός, στροφή, και των πνευμάτων, προς τα άκρα, με βαριές συνέπειες για την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, πώς θα διεξαχθεί το βρετανικό δημοψήφισμα τον επόμενο χρόνο, εάν το θέμα των προσφύγων δεν έχει διευθετηθεί;”.

“Δεν θα φθάσουμε στη λύση μέσω των εθνικών εγωισμών”, δηλώνει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών προτείνοντας τη λειτουργία “κέντρων υποδοχής και καταγραφής (hotspot) στις χώρες εισόδου, την οργάνωση ενός “συστήματος ισότιμης κατανομής”, την παροχή βοήθειας προς “τις χώρες εκτός της Ένωσης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία)”.

“Εάν δεν ενεργήσουμε με ταχύτητα, οι κίνδυνοι έκρηξης είναι υπαρκτοί και υπολογίσιμοι, και οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές”, προειδοποιεί.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή