Ο Νεοδημοκράτης

Γιατί ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη -Όλο το παρασκήνιο

Ως διπλωματικό «φάουλ» και απρεπή κίνηση χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόλις λίγες ώρες προτού αυτή πραγματοποιηθεί.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση προς την ελληνική πλευρά για την ακύρωση της συνάντησης έγινε την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ (την οποία γνώριζε ο Σούνακ).

Κατόπιν της ακύρωσης της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει νωρίτερα αύριο στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο ΒΒC για τα Γλυπτά

Φαίνεται πως η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC, στην οποία μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αποτέλεσε την αφορμή για να ακυρώσει ο Σούνακ την προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού προβάλλεται ως επίσημη δικαιολογία η αλλαγή προγράμματος του Ρίσι Σούνακ, ωστόσο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος είναι η συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στη συνέντευξη στο BBC, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ξανά το θέμα, παραλληλίζοντας τα αποκομμένα τμήματα των Γλυπτών με τη Μόνα Λίζα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά έχω υπομονή και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», πρόσθεσε, ενώ όταν του αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είναι θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών, είπε: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω μετά».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης