13 Μαΐου 2021

Η Ελλάδα θα γίνει φορολογικός παράδεισος μόνο αν στηριχθεί η πολιτική του Μητσοτάκη

image

Για πρώτη φορά είναι στο χέρι μας, η Ελλάδα να αφήσει για πάντα πίσω της το κακό της παρελθόν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ίσως είναι η πρώτη κυβέρνηση της Ελλάδος που ξεκάθαρα και χωρίς “φόβο” απέναντι στις αριστερές ιδεοληψίες υπερασπίζεται την ιδιωτική πρωτοβουλία κραυγάζοντας πως είναι ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη που θα χρηματοδοτήσει την οικονομία και θα εξασφαλίσει ευημερία για τους πολίτες.

Για πρώτη φορά ακούμε ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους έναν Πρωθυπουργό να λέει το αυτονόητο, πως δηλαδή μόνο μέσα από κίνητρα για επενδύσεις και μόνο μέσω της στήριξης των ανθρώπων της δημιουργίας είναι δυνατή η ρωμαλαία ανάπτυξη που θα αφήσει τις σκοτεινές μέρες αυτής της δεκαετίας πίσω μας για πάντα.

Απο την άλλη, η ρημαγμένη από την υπερφορολόγηση αγορά, που έχει δει και έχει ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια, διατηρεί επιφυλάξεις.

Μα γιατί δεν καταργήθηκε αμέσως το τέλος επιτηδεύματος;

Μα γιατί δεν μειώθηκαν ακόμη περισσότερο οι φορολογικοί συντελεστές; Το 24% δεν είναι ανταγωνιστικό όταν σε γειτονικές μας χώρες η φορολογία είναι 10%.

Γιατί δεν καταργήθηκε αμέσως η εισφορά αλληλεγγύης;

Γιατί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα γίνει με το σταγονόμετρο, μόλις 1% το έτος; 

Και αυτή η σκεπτικιστική προσέγγιση είναι γνωστό πρόβλημα των μεταρρυθμιστών. Οι αλλαγές θέλουν χρόνο και χρειάζεται να γίνουν ομαλά και τα αποτελέσματα χρειάζονται χρόνο, που πολλές φορές η Δημοκρατία δεν προσφέρει.

Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει την σωστή κυβέρνηση στην σωστή στιγμή. Το στοίχημα όμως για την εθνική μας επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από εκείνη. Για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υλοποιήσει ακόμη μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις, θα πρέπει ταυτόχρονα με την μείωση των συντελεστών να έχουμε και την αντίστοιχη ανάπτυξη που θα καλύπτει κάθε φορά τη διαφορά και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με δύο τρόπους: Προσέλκυση επενδύσεων & μείωση της φοροδιαφυγής.

Ο Πρωθυπουργός το δήλωσε ξεκάθαρα. Εκείνος θα μειώνει τους φόρους και η αγορά θα πρέπει να πραγματοποιεί επενδύσεις αλλά και να διατηρεί μια ειλικρινή σχέση με τις φορολογικές αρχές.

Και μπορεί η φορολογία παρά τις αλλαγές να είναι ήδη υψηλή και οι πρώτες ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις σε επίπεδο φορολογίας κερδών και εισοδήματος να επέλθουν για την χρήση του 2020, όμως η χρήση του 2019 είναι στο χέρι μας να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για τους δημιουργικούς Έλληνες.Ο Νεοδημοκράτης