Ο Νεοδημοκράτης

Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού: Πέντε νομοσχέδια για την καθημερινότητα του πολίτη

Με την κλεψύδρα του χρόνου να αρχίζει να τρέχει αντίστροφα προς το κρίσιμο για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις ορόσημο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επιδιώκει να ξεδιπλώσει το αμέσως προσεχές διάστημα τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μη μονοπωλήσει τον δημόσιο διάλογο το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που αν και αφορά πολύ λίγους συμπολίτες μας, προκαλεί ευρύτερο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη.

«Αντιθέτως, τα πέντε νομοσχέδια τα οποία θα περάσουν τις επόμενες εβδομάδες από τη Βουλή μπορεί να μην προκαλούν επικοινωνιακό θόρυβο που να είναι αντίστοιχος με τη σημασία του περιεχόμενου τους, αλλά επηρεάζουν πολύ περισσότερο την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών», σχολιάζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Επικαλούνται ως προς αυτό τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αφορούν την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, την αναθεώρηση των Ποινικών Κωδίκων, τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, τα μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας και τις ρυθμίσεις για το οριστικό ξεκαθάρισμα της αυθαίρετης δόμησης.

Τη μεθεπόμενη βδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετάξει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας στις αποσκευές του ψηφισμένο το νομοσχέδιο που δίνει για πρώτη φορά δικαίωμα στους Ελληνες εντός και εκτός Ελλάδος να ψηφίζουν εξ αποστάσεως, δηλαδή χωρίς την υποχρέωση να προσέρχονται την ημέρα της ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα. Τη σημασία της επερχόμενης αλλαγής, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις ευρωκάλπες του Ιουνίου και υπολογίζεται ότι θα αυξήσει τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός μιλώντας σε ειδική εκδήλωση ομογενειακών οργανώσεων στο Σικάγο, όπου θα βρεθεί το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου.


mitsotakis

Εκεί, στην αμερικανική μεγαλούπολη ζει μεγάλος αριθμός αποδήμων, η πλειονότητα των οποίων θα μπορέσει να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στην Ελλάδα, με μόνη προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στους γενικούς εκλογικούς καταλόγους και να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση ότι επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Η ψήφος εξ αποστάσεως, πάντως, δεν θα αφορά μόνον όσους ζουν στο εξωτερικό, αλλά όλους τους πολίτες που θα κάνουν σχετική επιλογή, είτε επειδή τη μέρα της ψηφοφορίας θα εργάζονται ή δεν θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης, είτε επειδή απλώς δεν θα θέλουν να ψηφίσουν προσερχόμενοι στις κάλπες και θα προτιμήσουν να ψηφίσουν από το σπίτι ή το γραφείο τους.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υπογράφουν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος για τα εκλογικά αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, θα απασχολήσει αυτήν την εβδομάδα την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 23 ή την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Εκείνες τις μέρες θα ξεκινήσει και το υπερατλαντικό ταξίδι του πρωθυπουργού με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη, όπου το πρωί της Πέμπτης 25/1 θα συμμετάσχει σε επενδυτικό συνέδριο που οργανώνει ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος έχει ελληνικές ρίζες και έχει συναντηθεί ξανά στο παρελθόν με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ έχει ήδη προβεί και σε επενδύσεις στη χώρα μας.

Eναρκτήριο λάκτισμα

Οπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας προς τις ευρωκάλπες του Ιουνίου. Εν όψει τούτου στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα μεγάλα ζητήματα της ακρίβειας και της (αν)ασφάλειας των πολιτών που, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, προβάλλουν ως απειλές για την πολιτική κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού.

Αν και στην πρόθεση ψήφου η δύναμη της Ν.Δ. εμφανίζεται να υποχωρεί κοντά στο 30%, όταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται για τη συμπεριφορά τους στις ευρωεκλογές, το «γαλάζιο» προβάδισμα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη μετά βίας καταλαμβάνει διψήφιο ποσοστό και φαίνεται να χάνει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται μεν ανοδικά αλλά όχι με ορμή τέτοια που να δίνει την εντύπωση ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να αποτελέσει το προσεχές διάστημα εναλλακτική κυβερνητική λύση.

Ο κατακερματισμός της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης και η εμφανής αδυναμία να ξεχωρίσει κάποιος από τους σχηματισμούς του συγκεκριμένου χώρου, διευκολύνει τα σχέδια της κυβερνητικής παράταξης, που αντλεί δυνάμεις από την προσέλκυση κεντρώων ψηφοφόρων που πείθονται από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της. Αντίστοιχη είναι η εικόνα η οποία παρατηρείται και στα δεξιά της Ν.Δ., καθώς η έλλειψη ηγετικής προσωπικότητας εμποδίζει τη συνένωση των διάσπαρτων δυνάμεων που διεκδικούν την ψήφο όσων γοητεύονται από την ακροδεξιά πολιτική ατζέντα.

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εκτιμάται ότι θα μπορούσε να τους ενισχύσει, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ενδεχόμενο απετράπη με τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος, από τη μια, δεν υιοθέτησε ακραίες προτάσεις που να δίνει δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας, και, από την άλλη, έδωσε στους βουλευτές της Ν.Δ. που διαφωνούν τη διέξοδο της αποχής από την ψηφοφορία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης