Πολιτική

Με μουσικές του Γιάννη Μαρκόπουλου το επίσημο δείπνο Σακελλαροπούλου στον πρόεδρο της Μάλτας

Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και τη Μάλτα, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού επίσημου δείπνου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο προσκεκλημένος της πρόεδρος της Μάλτας, George Vella. Με έμφαση στον τουρισμό αλλά και το μεταναστευτικό, οι δύο αρχηγοί μίλησαν για την άψογη συνεργασία αλλά και τα κοινά που έχουν οι δυο χώρες.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στους δεσμούς και τη στενή συνεργασία των δύο χωρών αλλά και στο μεταναστευτικό. Όπως τόνισε, «Ελλάδα και Μάλτα, ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, αναλαμβάνουν και επωμίζονται μεγάλο βάρος όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο. Οι τραγωδίες που διαδραματίζονται στα νερά της, όπου χιλιάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να βρουν μια καλύτερη τύχη, δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, με αποφυγή της εργαλειοποίησής του και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».


sakelaropouloi___8_


sakelaropouloi___7_

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μάλτας, αναφέρθηκε στον τουρισμό αλλά και εκείνος με τη σειρά του στο μεταναστευτικό ζήτημα. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως, «από γεωγραφικής απόψεως, οι χώρες μας βρίσκονται σε πολύ στρατηγική θέση, η οποία έχει αποτελέσει πολλές φορές αιτία κοινής ανησυχίας. Στην περίπτωσή μας, η πιο σημαντική πρόκληση επί του παρόντος είναι αυτή της μετανάστευσης. Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, πρέπει ωστόσο να επιτύχουμε μια λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα Κράτη-Μέλη με έναν τρόπο που θα εξισορροπεί τις ευθύνες με την αλληλεγγύη. Η δυναμική που επετεύχθη στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης πρέπει να ενισχυθεί, και εμείς οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης με μια προσέγγιση που θα έχει ως γνώμονα την επίτευξη αποτελεσμάτων. Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των Κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο μερικών».


sakelaropouloi___6_


sakelaropouloi___5_

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Το μουσικό πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο στο έργο του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου (1939 – 2023). Τρεις τενόροι του Πολεμικού Ναυτικού, ερμήνευσαν γνωστά τραγούδια του, συνοδευόμενοι από εξαμελή ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού με δύο μπουζούκια. Είναι η πρώτη φορά που ακούγονται πενιές στο Προεδρικό Μέγαρο. Το μπουζούκι είναι άλλωστε, το όργανο που έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ελληνική μουσική του 20ου αιώνα και φυσικά την Ελλάδα. Άλλωστε, τον Μάρτιο του 2022 το μπουζούκι εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


sakelaropouloi___3_

Τρεις τενόροι του Πολεμικού Ναυτικού ερμήνευσαν τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου

Το μενού επιμελήθηκε ο σεφ ο Δημητρης Κότσαλης αναδεικνύοντας γεύσεις από όλη την χώρα και κυρίως θαλασσινά. Πρώτο πιάτο, ήταν ντοματίνια Σαντορίνης, ανθότυρο, πίκλα κρίταμου, χαρουποπαξίμαδο, καπαρόμηλο. Στη συνέχεια οι καλεσμένοι δοκίμασαν γαρίδα, μαγιάτικο, καραβίδα, αχινό, αγγούρι μαριναρισμένο σε μοσχολέμονο, αβοκάντο, τραγανό φυγόπυρο. Και για κύριως πιάτο οι επίσημοι καλεσμένοι έφαγαν σφυρίδα, πουρές λευκού καρότου, σταμναγκάθι, σάλτσα περγαμόντο με μυρωδικά.

Στο επίσημο δείπνο παρεβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.


sakelaropouloi___9_


sakelaropouloi___2_


sakelaropouloi___1_


sakelaropouloi___4_

Ολόκληρη η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Εξοχότατε,

Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα, εσάς και τη σύζυγό σας, στο Προεδρικό Μέγαρο. Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα μου δίνει την ευκαιρία να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία που μου επιφυλάξατε κατά την διάρκεια της δικής μου επίσκεψης στη Μάλτα, με αφορμή τη συμμετοχή μου στη συνάντηση της Ομάδας Arraiolos, τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι χώρες μας, με την ιδιαίτερη γεωγραφική τους θέση, αποτέλεσαν κατά το παρελθόν σταυροδρόμι πολιτισμών και βρέθηκαν στο επίκεντρο σημαντικών ιστορικών γεγονότων της ευρωπαϊκής ηπείρου, διατηρώντας, από την αρχαιότητα, στενούς ιστορικούς δεσμούς.

Το αρχαίο ελληνικό όνομα της Μάλτας, «Μελίτη», προέρχεται, κατά μία εκδοχή, από την ελληνική λέξη, «μέλι», εξαιτίας της ιδιαίτερης ποιότητας μελιού που παρήγαγε ένα ενδημικό είδος μελισσών. Η βυζαντινή εξάλλου παρουσία στην Μάλτα από τον 6ο ως τον 8ο αιώνα, αλλά και η μεταφορά εκεί της έδρας του κυρίαρχου Στρατιωτικού και Νοσοκομειακού Τάγματος των Ιπποτών από τη Ρόδο, ευνόησαν τις αμφίδρομες μετακινήσεις μεταξύ μικρών ομάδων πληθυσμού. Στους μεταγενέστερους χρόνους, καταγράφεται η μετοικεσία Μελιταίων στα Ιόνια νησιά, όπως στην Κέρκυρα και στην Κεφαλλονιά, τον 19ο αιώνα. Ξεχωριστή επίσης αναφορά θα ήθελα να κάνω στην παρουσία κοινότητας Μελιταίων στο λιμάνι του Πειραιά, ήδη από το 1834, οι οποίοι ασχολούνταν με τη ναυτιλία και αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας, προσδοκώντας στη μελλοντική ανάπτυξη του λιμανιού. Την ίδια περίπου περίοδο, το 1810, ο Ιωάννης Παπαφής ή αλλιώς Giovanni di Nicolò Pappaffy, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη, εγκαθίσταται στη Μάλτα, όπου διακρίνεται για την αξιόλογη φιλανθρωπική δράση και προσφορά του και στις δύο χώρες. Η τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Pietà, μνημονεύει στο επίγραμμα τις δύο πατρίδες που σημάδεψαν την ζωή του, την Ελλάδα και τη Μάλτα, την αρχή και το τέλος.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες εγγράφονται σε ένα κοινό πλαίσιο, με χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Επιβεβαιώνει ακόμη τη βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πολιτισμός και η ναυτιλία, στην οποία Ελλάδα και Μάλτα κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές, αυτές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου, καταστάλαγμα της μακραίωνης και πολυτάραχης πορείας μας στην ιστορία.

Πυξίδα των χωρών μας, που συνιστά άλλωστε τον ακρογωνιαίο λίθο του αξιακού μας συστήματος, είναι το διεθνές δίκαιο, η περιφρούρηση και η διαφύλαξη του οποίου εξασφαλίζει την προοπτική της ασφαλούς πορείας προς την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Στο σημερινό, ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου γινόμαστε μάρτυρες της αναίτιας και απρόκλητης παραβίασης της εθνικής και της εδαφικής κυριαρχίας των κρατών από αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως είναι η επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από την Ρωσία, το δίκαιο αυτό πρέπει να αποτελεί την πάγια βάση μας στην επιδίωξη της ειρήνης. Είναι ακλόνητη η πεποίθησή μας ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στην ειλικρινή διάθεση αρμονικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, στον αμοιβαίο σεβασμό και τον διάλογο. Η σταθερότητα και η συλλογικότητα των αποφάσεων είναι απαραίτητες, προκειμένου να επιδείξουμε την προσήλωσή μας στα κοινά μας ιδεώδη, καθώς και τη βούλησή μας να οικοδομήσουμε ένα δημιουργικό αύριο για τους πολίτες μας.

Εξοχότατε,

Ελλάδα και Μάλτα, ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, αναλαμβάνουν και επωμίζονται μεγάλο βάρος όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο. Οι τραγωδίες που διαδραματίζονται στα νερά της, όπου χιλιάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να βρουν μια καλύτερη τύχη, δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, με αποφυγή της εργαλειοποίησής του και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι κοινές μας προκλήσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Η ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα, καθώς και η κλιματική αλλαγή, απαιτούν εντατικοποίηση της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών και των μελλοντικών γενεών.

Εξοχότατε, φίλε George,

Οι χώρες μας βαδίζουν δίπλα-δίπλα στο πέρασμα των αιώνων. Ευελπιστώ ότι η καλή μας συνεργασία θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια και θα μας οδηγήσει σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και προόδου.

Υψώνω το ποτήρι μου για να σας καλωσορίσω και πάλι και να ευχηθώ υγεία και ευημερία στους λαούς μας».

Η ομιλία του προέδρου της Μάλτας, George Vella

«Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε Σακελλαροπούλου,

Εξοχότατοι

Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,

Grazzi, Sinjura President, talli għoġbok tistieden lili, lil marti Miriam u lid-delgazzjoni tiegħi għal din l-okkażjoni li waqtha niċċelebraw il-ħbibierija bejn Malta u l-Greċja. Huwa tassew unur għalina li ninsabu f’ dan il-pajjiż hekk storiku u maħbub minna l-Maltin, fuq din iż- Żjara Statali.

Κυρία Πρόεδρε, αυτά ήταν λίγα λόγια στη μαλτέζικη γλώσσα που εκφράζουν την εκτίμησή μου προς εσάς για τη φιλοξενία που μας επιφυλάξατε εξ αφορμής αυτής της επίσκεψης.

Γνωρίζω ότι οι τελευταίες εβδομάδες ήταν απαιτητικές σε εθνικό επίπεδο· ως εκ τούτου, η ευγνωμοσύνη μας είναι έτι βαθύτερη.

Επίσης, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω την αξία που αποδίδω στο πνεύμα της συνεργασίας και της υποστήριξης που μου παρείχε η Εξοχότητά της, στο πλαίσιο της Ομάδας Arraiolos των Αρχηγών Κρατών.

Ευχαριστώ την Πρόεδρο για την ενεργό συμμετοχή της στη Συνάντηση της Ομάδας Arraiolos στη Μάλτα, την οποία φιλοξένησα στη Βαλέτα τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την οποία εκείνη εκόμισε στις συζητήσεις την έμπειρη αντίληψή της για τις διεθνείς υποθέσεις.

Αγαπητοί επισκέπτες,

Επιτρέψτε μου να δηλώσω εξαρχής ότι η Μάλτα θεωρεί την Ελλάδα ως έναν από τους στενούς εταίρους της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρω-μεσογειακής Περιφέρειας, καθώς μοιράζονται παρόμοιους στόχους και ανησυχίες, μαζί με πολύ ισχυρές πολιτιστικές σχέσεις.

Ως αποτέλεσμα των πολυάριθμων επισκέψεών μου στην Ελλάδα υπό διαφορετικές ιδιότητες κατά τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας μου, σε συνδυασμό με τις διαρκείς επαφές μου με Έλληνες συναδέλφους ανά τα χρόνια, υπολογίζω με χαρά τον εαυτό μου μεταξύ των γνήσιων συνεργατών και φίλων της όμορφης χώρας σας.

Οι σχέσεις υπήρξαν πάντοτε υποδειγματικές και οι επαφές μας σε πολιτικό επίπεδο ωρίμασαν με υγιή και ομαλό τρόπο ανά τις δεκαετίες, όχι μόνο προς όφελός μας αλλά και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Εύχομαι, χάρη στην Επίσκεψή μου εδώ, να μπορέσουμε να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στη διεύρυνση προς μια ευρύτερη κατεύθυνση και στην εμβάθυνση των οδών αμοιβαία επωφελούς εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των ειδικών φορέων μας, των επιχειρηματικών επιμελητηρίων μας, καθώς και των αντιπροσώπων του ιδιωτικού τομέα.

Πιστεύω ότι ο τουρισμός είναι ένας ακόμα πρωτογενής τομέας στον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω και χαιρετίζω την παρουσία του Υπουργού Τουρισμού της Μάλτας, του Αξιότιμου κ. Clayton Bartolo, ως μέλους της επίσημης αντιπροσωπείας μου.

Ασφαλώς, οι λαοί μας αποτελούν τα μεγαλύτερα προνόμιά μας.

Όποτε βρίσκομαι στην Ελλάδα, μου αρέσει πάντα να ανακαλώ στη μνήμη μου πώς στο παρελθόν, σε διαφορετικές περιόδους, οι Μαλτέζοι εγκαταστάθηκαν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, από τον Πειραιά μέχρι το Ηράκλειο.

Εχθές το απόγευμα είχα τη μεγάλη χαρά να συναντήσω μέλη της μαλτέζικης κοινότητας στην Ελλάδα, και εντυπωσιάστηκα από την αφοσίωση με την οποία μιλούν για την Ελλάδα και τους ισχυρούς δεσμούς που τους συνδέουν ακόμη με την πατρίδα των προγόνων τους, την οποία αναπολούν με νοσταλγία.

Η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Μάλτας και Ελλάδας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, επιτρέποντας στις επαφές μεταξύ των λαών να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κοινότητα στη Μάλτα, η οποία αναπτύσσεται διαρκώς για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή οικογενειακούς λόγους.

Η Μάλτα τους υποδέχεται όλους με θέρμη και τους ευχαριστεί για τη συμβολή τους στην οικονομία και την κοινωνία μας.

Κυρίες και κύριοι,

Καθώς έχουμε συγκεντρωθεί για να εορτάσουμε, και ευλόγως, τη φιλία μεταξύ των χωρών μας, μια φευγαλέα ματιά γύρω μας μάς δίνει μια ζοφερή και μελαγχολική εικόνα.

Γνωρίζω ότι είμαστε ενωμένοι στην απερίφραστη καταδίκη του παράνομου ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και στην έκφραση της πλήρους και άνευ όρων υποστήριξής μας στην ηγεσία και τον λαό της Ουκρανίας.

Κοντά στο σπίτι μας, στην άμεση γειτονιά μας, εξακολουθούν να μας ανησυχούν οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και η αύξηση της βίας και των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε αυτές τις εξελίξεις – ακόμη και όσο αντιμετωπίζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και οι δύο χώρες μας έχουν πλήρη επίγνωση αυτής της κατάστασης, και έχουμε μακρά ιστορία άμεσης συνεργασίας σε διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς της Μεσογείου, όπως η Ένωση για τη Μεσόγειο, το Ίδρυμα Anna Lindh και η Ομάδα Med 9, με σκοπό να εντοπίσουμε τις περιφερειακές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Επιπρόσθετα, η Μάλτα και η Ελλάδα αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής σταθερότητας.

Η δική μου πεποίθηση είναι ότι ανήκουν στην Ευρώπη και ότι πρέπει να στείλουμε σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα στους πολίτες τους. Οι πολύ απαιτητικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί με σκοπό την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να χαθούν λόγω περαιτέρω καθυστερήσεων.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Από γεωγραφικής απόψεως, οι χώρες μας βρίσκονται σε πολύ στρατηγική θέση, η οποία έχει αποτελέσει πολλές φορές αιτία κοινής ανησυχίας.

Στην περίπτωσή μας, η πιο σημαντική πρόκληση επί του παρόντος είναι αυτή της μετανάστευσης.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, πρέπει ωστόσο να επιτύχουμε μια λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα Κράτη-Μέλη με έναν τρόπο που θα εξισορροπεί τις ευθύνες με την αλληλεγγύη.

Η δυναμική που επετεύχθη στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης πρέπει να ενισχυθεί, και εμείς οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης με μια προσέγγιση που θα έχει ως γνώμονα την επίτευξη αποτελεσμάτων.

Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των Κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο μερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορώ παρά να αναφέρω την κατάπληξη και τον τρόμο μας για τη φριχτή απώλεια ανθρώπινων ζωών που έλαβε χώρα στην Ελλάδα πριν από μερικές εβδομάδες.

Μπορώ να ταυτιστώ, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, με όσα βιώσατε, κυρία Πρόεδρε, μόλις πληροφορηθήκατε αυτό το συμβάν και κατόπιν της επιβεβλημένης επισκέψεώς σας στην Καλαμάτα αμέσως μετά την τραγωδία.

Ένα παρεμφερές περιστατικό είχε σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας τον Οκτώβριο του 2013, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, κυρίως από τη Συρία, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό.

Ακόμη θυμάμαι έντονα το σπαρακτικό και τραυματικό γεγονός των άψυχων σωμάτων που μεταφέρθηκαν στην ακτή και την επείγουσα προσπάθεια αναγνώρισης τινών τα μέλη των οικογενειών είχαν αποβιώσει, είχαν επιζήσει ή είχαν διασωθεί από τις ιταλικές αρχές και είχαν μεταφερθεί στη Σικελία.

Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού ώστε να πιέσουμε για μια ισότιμη και δίκαιη λύση σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα.

Κοιτάζοντας μπροστά, και μένοντας σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι η πολυμέρεια είναι η μόνη επιλογή για την επίλυση των υφιστάμενων και των αναδυόμενων προκλήσεων, η Μάλτα και η Ελλάδα παραδίδουν τα διαπιστευτήριά τους στο ανώτατο διεθνές όργανο – το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η φιλοδοξία της Μάλτας να συμμετέχει στο Συμβούλιο την περίοδο 2023-2024 πηγάζει από την προθυμία μας να συμβάλλουμε με ουσιαστικό τρόπο στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ομοίως, η Μάλτα εύχεται στην Ελλάδα μια επιτυχημένη εκστρατεία και μια γόνιμη θητεία κατά την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026.

Η Μάλτα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τη δική μας εμπειρία στο Συμβούλιο για την προετοιμασία της θητείας σας.

Ακόμα και εδώ, η συνεργασία μας υπόσχεται να είναι υποδειγματική και, ασφαλώς, τελέσφορη.

Κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου να μεταφέρω, επίσης εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Λαού της Μάλτας, τις καλύτερες ευχές μου στη νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση και τον Λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς ανοίγουν ένα ακόμα κεφάλαιο.

Σας διαβεβαιώνω πως η Μάλτα θα συνεχίσει να αποτελεί για την Ελλάδα έναν σταθερό και αξιόπιστο εταίρο σε όλα τα μέτωπα.

Σας καλώ τώρα να υψώσετε το ποτήρι σας και να κάνετε μία πρόποση εις καλήν υγείαν της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο λαμπρό μέλλον που επιφυλάσσεται για την Ελλάδα και τη Μάλτα και στην κοινή μας αποστολή για παγκόσμια ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη.

Σας ευχαριστώ».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική