ΑφιερώματαΝεοδημοκρατικές Ιστορίες

ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: «Δεν θέλω ου»

Το ημερολόγιο έγραφε 12 Οκτωβρίου 1981, όταν ακούγεται το περίφημο «δεν θέλω ου» από τα χείλη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού Γ. Ράλλη, στο Ηράκλειο Κρήτης σε προεκλογική ομιλία της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 18ης Οκτωβρίου.

Εκείνο το διάστημα δεχόταν έντονη κριτική από στελέχη του κόμματος για την μετριοπαθή στάση του κατά την έντονη προεκλογική περίοδο του 1981. Σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΝΔ ,αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου, οπότε και το συγκεντρωμένο πλήθος ξεσπά σε αποδοκιμασίες.

Ο Γ. Ράλλης δείχνει φανερά ενοχλημένος από την αντίδραση των οπαδών της ΝΔ και αναφέρει την περίφημη ατάκα «δεν θέλω ου» ζητώντας από τους χιλιάδες οπαδούς του κόμματος να μην αποδοκιμάζουν τον αντίπαλο τους και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Το πλήθος από κάτω μετά από αρκετά δευτερόλεπτα παγωμάρας ξεσπά σε χειροκροτήματα για την μετριοπάθεια και το πολιτικό ήθος του αρχηγού του.

Το ίδιο περίπου σκηνικό πραγματοποιείται μερικές μέρες μετά στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα και από τότε η συγκεκριμένη φράση γίνεται συνώνυμη του ονόματος του και την μνημονεύουμε ακόμη και σήμερα.

Τσαρδακλής Εμ. Κωνσταντίνος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Αφιερώματα