ΑφιερώματαΝεοδημοκρατικές Ιστορίες

ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η ονομασία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Επιμέλεια: Τσαρδακλής Εμ. Κωνσταντίνος

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Σεπτεμβρίου 1976 όταν ενοποιήθηκαν οι φοιτητικές οργανώσεις Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία (φοιτητική παράταξη της Αθήνας) και Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση (φοιτητική παράταξη της Θεσσαλονίκης) και ο χώρος απέκτησε ενιαία έκφραση στα πανεπιστήμια.

Πότε πάρθηκε η απόφαση για την ενοποίηση;

Μετά από συζητήσεις ημερών, καθώς η φοιτητική παράταξη των Αθηνών (ΔΑΠ) και η φοιτητική παράταξη της Θεσσαλονίκης (ΝΔΦΚ) ήθελαν να υπάρχει ευθεία αναφορά της ονομασίας τους, την λύση πρότεινε ο τότε φοιτητής Ιατρικής και μετέπειτα Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παπαδημάτος ο οποίος ήταν ο πρώτος υπεύθυνος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ελλάδος.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τις θέσεις της και τις προτάσεις έπαιξε σημαντικό ρόλο στο φοιτητικό κίνημα καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας εδώ και 46 χρόνια.
Στις φοιτητικές εκλογές στις 20 Μαρτίου 1985, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναδεικνύεται για πρώτη φορά πρώτη δύναμη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ποσοστό 27,23%. Ακόμη στις 21 Φεβρουαρίου 2011 θίγει για πρώτη φορά, μία φοιτητική παράταξη, μέσα από ακαδημαϊκό χώρο, το ευαίσθητο θέμα της κατάργησης του ασύλου. Αυτές είναι μόνο 2 από τις πάρα πολλές στιγμές της ιστορίας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Αφιερώματα