ΑφιερώματαΝεοδημοκρατικές Ιστορίες

ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: «Όποιο πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος»

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Σεπτεμβρίου 1985 όταν ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε την ιστορική φράση «Όποιο πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος». Δεν ήταν δυνατόν να φανταστεί εκείνη την δεδομένη στιγμή ότι ακόμη και τώρα θα αναφέρεται η συγκεκριμένη φράση.

Ποια γεγονότα όμως προηγήθηκαν για να πει αυτήν την φράση στην Βουλή;

Ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν προσήλθε στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Μητσοτάκης στις 29 Αυγούστου 1985 για εκλογή προέδρου της Ν.Δ. Έτσι με αυτό τον τρόπο θέλησε να εκφράσει την δυσαρέσκεια και την αντίθεση του αναφέροντας ότι «ο μόνος λόγος της σύγκλισης του κομματικού οργάνου ήταν η επανεκλογή του Κ.Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ» μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές του 1985.

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Κωστής Στεφανόπουλος αποχωρεί από το κόμμα και το ίδιο βράδυ 18 βουλευτές συγκεντρώνονται στο σπίτι του. Εννέα από αυτούς τον ακολουθούν στην έξοδο από την Νέα Δημοκρατία και την δημιουργία της Δημοκρατικής Ανανέωσης.
Από την Βουλή ο Ευάγγελος Αβέρωφ αναφέρει «Όποιο πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος» σχετικά με την διαφαινόμενη αποχώρηση διαφωνούντων Βουλευτών από την ΝΔ.

Τσαρδακλής Εμ. Κωνσταντίνος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Αφιερώματα