ΑφιερώματαΝεοδημοκρατικές Ιστορίες

ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Οι πρώτες γυναίκες εκλεγμένες με την Νέα Δημοκρατία

Η σημερινή στήλη είναι αφιερωμένη στις πρώτες εκλεγμένες γυναίκες Βουλευτές με την Νέα Δημοκρατία.

Η Ελένη Βλάχου γεννήθηκε στην Αθήνα και για αρκετά χρόνια ήταν η μοναδική εκδότρια και συντάκτρια εφημερίδων (Καθημερινή, Μεσημβρινή), περιοδικών (Εκλογή, Εικόνες) και βιβλίων (Γαλαξίας). Η ίδια το 1974 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με την Νέα Δημοκρατία.

 

Η Λίνα Κουτήφαρη γεννήθηκε στην Σμύρνη και σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Νέας Υόρκης. Στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή χρημάτισε πρώτη γυναίκα υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από τις 10 Σεπτεμβρίου 1976 ως τις 21 Οκτωβρίου 1977.

Η Ταρσή Μπουγά γεννήθηκε στην Αίγινα και σπούδασε παιδαγωγικά. Διετέλεσε βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Πειραιώς το 1974. Χήρα του βουλευτή της ΕΡΕ Χρήστου Μπουγά, με τον οποίο απέκτησε 3 γιους. Παραιτήθηκε το 1977 από βουλευτής υπέρ του γιου της, Γιώργου, ο οποίος εκλεγόταν συνεχώς στην ίδια περιφέρεια, ως το 1990.

Η Άννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι και σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου αποφοίτησε με άριστα. Εκλέχτηκε βουλευτής με την ΝΔ (1974,1981,1985,1989) και διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1977-1980). Το 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Μιλτιάδη Έβερτ.

Οι γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας ανέκαθεν κρατούσαν ψηλά την σημαία της παράταξης. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει όμως στις ανώνυμες ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΣΕΣ που δίνουν αγώνες εδώ και 46 χρόνια από θέσεις ευθύνης της ΔΑΠ-ΝΦΚ, της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ.

Τσαρδακλής Εμ. Κωνσταντίνος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Αφιερώματα