Ο Νεοδημοκράτης

Ο Κυριάκος βάζει ψηλά στην πολιτική ατζέντα την υπογεννητικότητα

Γραφει η.jpgΓράφει η Σοφία Λουκέρη*

Μια από τις πρόσφατες δεσμεύσεις του επόμενου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος τη ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευση του για 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας και την πρόσβαση όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς ώστε να υποστηριχθούν τα νέα ζευγάρια. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι μείζονος σημασίας για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, χωρίς ιδιαίτερα υψηλό δημοσιονομικό κόστος και άρα είναι ζητήματα κυρίως πολιτικής βούλησης.

Και λέμε πως είναι ζητήματα πολιτικής βούλησης γιατί για παράδειγμα από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως το πρόβλημα τις υπογεννητικότητας πρέπει να λυθεί δίνοντας κίνητρα στους μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα και όχι δίνοντας κίνητρα στους νέους Έλληνες να γίνουν γονείς.

Ας δούμε όμως λίγο αναλυτικότερα το πρόβλημα με στοιχεία από έρευνα που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του ΕΚΚΕ, ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθός του και τη σημασία των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο.

Κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο παιδί τους στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 από 28,8 το 2008). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι τα 29 έτη.

Σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες 35-39 ετών.

Στην Ελλάδα εμφανίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%).

Δυστυχώς λόγω της ανύπαρκτης μεταναστευτική πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ή μάλλον υπαρκτής και γνωστής ως “μπάτε σκύλοι αλέστε”, πολλοί επηρεάζονται από την εικόνα που παρουσιάζει το μεταναστευτικό σήμερα και προβληματίζονται για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.

Αυτό δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα των φυσικών νόμων στους οποίους υπακούει το εκκρεμές, όπου όσο αυξάνεται το μήκος της ταλάντωσης προς τη μια πλευρά, τόσο αυξάνεται και προς την άλλη. Ωστόσο, εμείς χωρίς να γνωρίζουμε κάτι περισσότερο για το νομοσχέδιο, προσπαθώντας με νηφαλιότητα να διατηρήσουμε το πολιτικό εκκρεμές όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θέση ισορροπίας, θεωρούμε πως το ζήτημα δεν είναι να υπάρξουν προϋποθέσεις εθνικότητας του μωρού αλλά να αποκτήσει ξανά η πατρίδα μας υπολογίσιμα σύνορα και μεταναστευτική πολιτική. Έτσι θα θωρακιστεί γενικότερα το κράτος από την αιμορραγία δημοσίου χρήματος προς αχρεώστητος ή παρατύπως καταβληθέντα επιδόματα και δεν θα χρειάζονται άλλου είδους παρεμβάσεις.

*H Σοφία Λουκέρη είναι Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Εκδότρια της εφημερίδα “ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ” & Οδοντίατρος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης