Τεχνολογία

Ολα όσα πρέπει να κάνουμε για να λαμβάνουμε τη λιγότερη δυνατή ακτινοβολία από κινητά και υπολογιστές

aktinovolia-kinita-660.jpg

Το DNA μας έχει συνηθίσει σε ένα ραδιενεργό περιβάλλον, λαμβάνουμε ακτινοβολία ζώντας και αναπνέοντας, και σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω του φυσικού ραδιενεργού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, λαμβάνουμε κάθε δύο ημέρες ισοδύναμη δόση ακτινοβολίας μίας ακτινογραφίας θώρακος.

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσον αφορά την τεχνητή ακτινοβολία (κινητή τηλεφωνία, κεραίες, φούρνοι μικροκυμάτων, ασύρματα δίκτυα, δίκτυα μεταφοράς, διανομής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, ραντάρ, υπολογιστές, ιατρική έκθεση), πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες ασφαλείας ώστε να λαμβάνουμε τη λιγότερη δυνατή.

Oταν μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο με bluetooth ή ακουστικό λαμβάνουμε μικρότερη ακτινοβολία. Πρέπει να το φορτίζουμε μακριά μας και όχι δίπλα στο κρεβάτι μας, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με το σώμα μας. Φυσικά όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής που θα γίνει στην Αθήνα 11-13 Σεπτεμβρίου, η Κυριακή Θεοδώρου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, το κινητό δεν θα πρέπει να δίνεται στα παιδιά. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά καθώς το 90% των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών χρησιμοποιεί το κινητό των γονιών του, το 35% ηλικίας 9-10 ετών και το 90% των εφήβων έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.

«Η αρχική μεγάλη ανησυχία που υπήρχε για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τις ηλεκτρικές συσκευές δεν ισχύει» ανέφερε η κ. Θεοδώρου, καθώς η ακτινοβολία που λαμβάνουμε από αυτά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και τα στοιχεία που υπάρχουν έως σήμερα δεν καταγράφουν συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των συσκευών αυτών και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Τεχνολογία