Διεθνή

Πάνω από 55.000 πρόσφυγες για Γερμανία και Γαλλία, εκτός Ελλάδα και Ιταλία

7962F9738FB90F94329CB55762370BB8.jpgΜε βάση λίστα διαμοιρασμού ανθρώπων που δημοσιεύει η ισπανική «El Pais», ακόμα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμμετοχής των κρατών-μελών στο σχέδιο μετεγκατάστασης αλλά και η επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων.

Γερμανία και Γαλλία θα επωμιστούν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη μετεγκατάσταση των επιπλέον 120.000 προσφύγων που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν των 40.000 που έχει ήδη συμφωνηθεί να διαμοιραστούν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με προσχέδιο που αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η Γερμανία θα κληθεί να φιλοξενήσει 31.443 πρόσφυγες ενώ η Γαλλία θα υποδεχτεί 24.031 ανθρώπους. Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς ο κύριος στόχος του σχεδίου είναι να μειωθεί το βάρος που έχουν σηκώσει οι τρεις χώρες, οι οποίες λειτουργούν ως «πύλες» για την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το σχέδιο φαίνεται πως εξαιρούνται επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία, οι οποίες έχουν ιστορικό δικαίωμα μη συμμετοχής σε ευρωπαϊκές αποφάσεις που αφορούν τη συνοριακή πολιτική.

Με βάση τη λίστα που δημοσιεύει η «El Pais», ακόμα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμμετοχής των κρατών-μελών στο σχέδιο μετεγκατάστασης αλλά και η επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων, παρά την έντονη αντίδραση από την πλευρά τεσσάρων χωρών της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

Μήνυμα υπέρ της υποχρεωτικής συμμετοχής και των προκαθορισμένων ποσοστώσεων έστειλε το μεσημέρι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τόνισε ότι χωρίς ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική η ζώνη Σένγκεν θα «καταρρεύσει». Ο κ. Ολάντ επιβεβαίωσε επίσης πως η Γαλλία θα λάβει 24.000 πρόσφυγες.

Υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης, υπάρχουν πληροφορίες πως η Κομισιόν έχει εξετάσει τη δυνατότητα να επιτρέπεται σε ορισμένες χώρες να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, εφόσον καταβάλουν ένα αντισταθμιστικό χρηματικό όφελος για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα μάλιστα με τους «Financial Times», όσα κράτη ζητούσουν να μην συμμετάσχουν θα πρέπει επίσης να αποδείξουν πως υπάρχει και άλλος σημαντικός λόγος (π.χ. η προετοιμασία για φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία).

Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος της Επιτροπής είχε διαψεύσει τις πληροφορίες περί επεξεργασίας τέτοιου σχεδίου.

Η αναποφασιστικότητα της Ευρώπης και οι αθρόοι θάνατοι ανθρώπων στα νερά της Μεσογείου έχουν προκαλέσει κριτική από τα Ηνωμένες Έθνη αλλά και την Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να χαρακτηρίζει την Ευρώπη «χριστιανικό φρούριο» και να χαρακτηρίζει γελοίο τον αριθμό των προσφύγων που προτίθεται να δεχτεί.

Το νέο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί λεπτομερώς την Τετάρτη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ετήσια ομιλία του προέδρου της Κομισιόν για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, η Αυστρία ανακοίνωσε πως θέτει τέλος στα προσωρινά μέτρα που είχε λάβει για να επιτρέπει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονταν στην Αυστρία να περνούν τα σύνορα. Τελικός προορισμός των περισσότερων προσφύγων είναι η Γερμανία, όπου σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή