Ο Νεοδημοκράτης

Ποιοι φοβούνται τον Καραμανλή;

eypkaramanlis2Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η σημερινή Real News για την υπόθεση “Πυθία” που έχει βρεθεί στο προσκήνιο ξανά μετά από πολλά χρόνια, αφού την Πέμπτη οδηγήθηκε στην αίθουσα των δικαστηρίων. Μπορεί η υπόθεση για ακόμη μια φορά να αναβλήθηκε, αυτή τη φορά για τα μέσα Μαϊου, τα όσα ωστόσο προηγήθηκαν λίγο πριν την δίκη δείχνουν την αγωνία κάποιων να απαξιωθεί η υπόθεση πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής επισημαίνει ότι το έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε σκόπιμα πριν από τη δίκη δεν αναιρεί τις προηγούμενες πληροφορίες των Αρχών.

Καραμανλικά στελέχη θεωρούν ότι η διαρροή του επίμαχου εγγράφου, λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση Πυθία , έχει ως στόχο να πλήξει τον πρώην πρωθυπουργό. Το έγγραφο, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε από τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη και εστάλη στους υπουργούς Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, καθώς και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης στις 16 Απριλίου, αναφέρεται στο περιεχόμενο δύο προηγούμενων εγγράφων της ΕΥΠ, τα οποία, με φερόμενη πηγή προέλευσης τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB, προειδοποιούσαν για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή και αποσταθεροποίησης της χώρας οργανωμένο από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες με τη συμμετοχή της Μοσάντ .

Το επίμαχο έγγραφο αναφέρει πως παρά τις προσπάθειες της Υπηρεσίας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρους των παρασχεθεισών πληροφοριών.

Η Realnews επικοινώνησε με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Ι. Κοραντή, ο οποίος υπογράφει το εν λόγω έγγραφο και ο οποίος πιστοποίησε τη γνησιότητά του. Ωστόσο, σημείωσε πως ο τότε διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου, είχε επικοινωνήσει αρκετές φορές μαζί του, ζητώνταςνα μάθει αν υπήρχαν άλλες πληροφορίες.

Ο κ. Κοραντής απάντησε ότι η υπηρεσία πίεζε τον πληροφοριοδότη να κινηθεί πιο δραστήρια και ότι θα ενημέρωνε εάν υπήρχαν νεότερα στοιχεία. Εκρινε ωστόσο ότι οι απαντήσεις του έπρεπε να καταγραφούν και γραπτώς. Στο έγγραφο αυτό πρόσθεσα και τις εκτιμήσεις μου ότι είναι πιθανόν να επιχειρείται παραπληροφόρηση της Υπηρεσίας με προφανή στόχο , δηλαδή να φέρει την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τους δυτικούς.

Οπως επεσήμανε ο κ. Κοραντής το επίμαχο έγγραφο ούτε διέψευδε, ούτε επιβεβαίωνε και δεν αναιρούσε τις προηγούμενες πληροφορίες . Η εκτίμηση που καταγράφεται είχε ως στόχο να αντιμετωπιστεί η πληροφόρηση αυτή με τις δέουσες επιφυλάξεις.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ θυμάται ωστόσο ότι δύο ημέρες μετά την αποστολή του εγγράφου, στις 19 Μαρτίου του 2009, σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση στη συμβολή λεωφόρου Αλεξάνδρας και Κόνιαρη, σημείο από το οποίο περνούσε η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού. Κατόπιν και με βάση της ίδιες πληροφορίες ανακαλύφθηκε γιάφκα τρομοκρατών στο Χαλάνδρι. Από αυτά προέκυψε ότι οι πληροφορίες για σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού και αποσταθεροποίησης της χώρας ήταν αρκούντως αξιόπιστες.

Σχέδιο απαξίωσης

Καραμανλικά στελέχη πάντως δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για τον αποχαρακτηρισμό και τη διαρροή του εν λόγω εγγράφου τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της δίκης και θεωρούν ότι γίνεται με στόχο να απαξιωθεί το πόρισμα του ανακριτή Δημήτρη Φούκα και για να πλήξει, μέσω της αμφισβήτησης του σχεδίου δολοφονίας τον πρώην πρωθυπουργό.

Τα στελέχη αυτά τονίζουν πως η παρέμβαση αυτή την οποία αποδίδουν στον κ. Ρουμπάτη είναι ακατανόητη, αφού η δίκη που ξεκίνησε την Παρασκευή δεν αφορά το σχέδιο Πυθία , αλλά τις υποκλοπές τη δολοφονία Τσαλικίδη και τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.  Το δεύτερο σημείο που προβληματίζει τα στελέχη αυτά είναι η αναφορά σε συντάκτες και υπογράφοντες που δεν είπαν τίποτε ως μάρτυρες για το επίμαχο έγγραφο, με τον έμμεσο υπαινιγμό ότι το έγγραφο αυτό απεκρύβη. Εδώ επισημαίνουν ότι η υπόθεση Πυθία πήγε στη Δικαιοσύνη επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 2011, με υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και διοικητή της ΕΥΠ τον Κώστα Μπίκα, και ότι, ως εκ τούτου, η κατηγορία ότι απεκρύβη το έγγραφο είναι αβάσιμη.

Τα στελέχη αυτά σημειώνουν επίσης ότι ήταν γνωστό στην τότε κυβέρνηση αυτό που λέει και ο κ. Κοραντής ότι δηλαδή το έγγραφο αυτό δεν αναιρούσε τις πληροφορίες των προηγούμενων δύο εγγράφων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης