21 Ιανουαρίου 2022

Πως σώθηκε η Αρχαία Ολυμπία

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας των πολλών ημερών έντονου καύσωνα που έχουν προηγηθεί έχουν μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη και όπως είπε χθες στο τηλεοπτικό του διάγγελμα και ο Πρωθυπουργός, μπορεί ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής να έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μερικές φορές τους ζητάμε να κάνουν πράγματα που απλά ξεπερνούν τις δυνάμεις τους.

Και μπορεί τα μέτωπα να είναι αμέτρητα και τεράστια σε έκταση, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Ενδεικτικά τα όσα συνέβησαν στην περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, όπου πύραυλοι  καταιονισμού ύδατος τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία, πραγματοποιήθηκε πλήρης αποψίλωση και καθαρισμός των χώρων γύρω από τα μουσεία, ενώ για πολλές ημέρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκε διαβροχή από τους πυραύλους καταιονισμού ύδατος προκειμένου να αυξηθεί τεχνητά η υγρασία.

Πρόσθετα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς έγιναν οι εξής ενέργειες:

-Ενημέρωση της ομάδας επιφυλακής και όλων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας για παραμονή τους στην Υπηρεσία.

-Ενημέρωση και απομάκρυνση των επισκεπτών από τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας.

-Κλείσιμο του Αρχαιολογικού Χώρου και των Μουσείων.

-Συνεχής ρίψη ύδατος από το σύστημα πυροπροστασίας στον περιβάλλοντα χώρο.

-Συνεχής διαβροχή περιμετρικά της στέγης του Αρχαιολογικού Μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου.

-Διάνοιξη  μεγάλων αντιπυρικών ζωνών για την αναχαίτιση των μετώπων της πυρκαγιάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ιερός χώρος της Ολυμπίας, είναι παντελώς προστατευμένος και ακέραιος, αλλά η μάχη συνεχίζεται.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη χθες στις πληγείσες, από τις πυρκαγιές, περιοχές της Ηλείας. Ενημερώθηκε  στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας για τη μάχη που δόθηκε για τη διάσωση του αρχαιολογικού  και επισκέφθηκε γειτονικές περιοχές που υπέστησαν καταστροφές. Ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής,  τους εθελοντές, αλλά και τους πολίτες της Ηλείας, που αγωνίστηκαν, σε απόλυτη συνεργασία με τις κρατικές δυνάμεις, στον αγώνα να προστατευτεί ο ιερός χώρος της Ολυμπίας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο χώρος «είναι παντελώς προστατευμένος και ακέραιος» αλλά «η μάχη συνεχίζεται καθώς έχουμε ακόμα ενεργά μέτωπα». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας. Η κατανομή γίνεται πάντα με ορθολογικά κριτήρια ακολουθώντας τις επιταγές του κεντρικού συντονιστικού της Πυροσβεστικής. Θέλω επίσης να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούμε πια και κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις έτσι ώστε να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό το οποίο είναι η ανθρώπινη ζωή».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει, μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ, να εξασφαλίσει πόρους οι οποίοι θα πλησιάζουν τα 2 δις ευρώ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα έχει πότε υλοποιηθεί στη χώρα. Και αυτοί οι πόροι είναι πόροι οι οποίοι θα επενδυθούν με συνετό τρόπο για να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών».Ο Νεοδημοκράτης