16 Μαΐου 2021

Πτυχίο «δι΄ αλληλογραφίας»

4-eypΓράφει η Μέμα Χαλιώτη

Αδαής ο κ. Μπασκάκης της efsyn, ΕφΣυν, αναφέρεται απαξιωτικά στο θεσμό της Ανοιχτής Εκπαίδευσης, που είναι ευρέως διαδεδομένος και συνεχώς εξελισσόμενος σε Ευρώπη και Αμερική και γίνεται με την Εξ Αποστάσεως μέθοδο.

Εκφράζει την άγνοια του κάνοντας λόγο για “πτυχίο δι΄ αλληλογραφίας”, αναφερόμενος στις Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές του Διοικητή της ΕΥΠ, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, προσπαθώντας να θίξει την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι γνώσεις του κ. Μπασκάκη γύρω από την Ανοιχτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση σταματούν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, που χώρος και χρόνος αποσυνδέονται η Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, λόγω του συνδυασμού της ακαδημαϊκής γνώσης με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, με την άμεση μετάδοση της γνώσης και της πληροφορίας, που παρέχει την ίδια δυνατότητα εκπαίδευσης με αυτή των φοιτητών των συμβατικών Πανεπιστημίων.

Σήμερα, περισσότεροι από 8.000.000 φοιτητές σπουδάζουν από απόσταση σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ ανάμεσα στα μεγαλύτερα ιδρύματα Ανοιχτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης είναι  το UK Open University της Μεγάλης Βρετανίας, το Fern Universitat in Hagen στη Γερμανία, το CCTVU της Κίνας, το Anadolu Open University της Τουρκίας, το CNED της Γαλλίας, το Indira Ghandhi Open University της Ινδίας, το Terbuka University της Ινδονησίας και το UNISA της Νότιας Αφρικής, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που σήμερα μετρά πάνω από 40.000 φοιτητές και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης Ανοιχτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση παρέχουν το Open Universitat, στην Ολλανδία, το Universita Telematica Internazionale UniNettuno, της Ιταλίας αλλά και τα δυο ανοικτό πανεπιστήμια στην Ισπανία, το Universidad Nacional de Educacion a Distancia UNED και το Universitat Oberta de Catalunya. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας, το Oscail DCU Distance Education στην Ιρλανδία, το Κέντρο Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης της Αυστρίας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Ελβετίας, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στη Γαλλία, με επίσης εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών.

Παράλληλα αναπτύσσονται προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, με τη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα οποία παρακολουθούν πάνω από 2.500.000 εκπαιδευόμενοι στις χώρες της ευρωζώνης.

Ανούσια μικροπολιτική εντυπώσεων την ώρα που και στη χώρα μας παρέχεται μια σειρά πιστοποιημένων επιμορφωτικών, καθώς και Μεταπτυχιακών προγραμμάτων Σπουδών Εξ Αποστάσεως από  τα συμβατικά ΑΕΙ, με την τάση της θεσμοθέτησης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Εξ Αποστάσεως και στα συμβατικά ΑΕΙ της χώρας.

Πολύς λόγος για το τίποτα.

 Ο Νεοδημοκράτης