Διεθνή

Ριζικές μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς με πολιτικές διαστάσεις στο Ιράκ

2648F78D75340BF1CE9CC65351AD7667.jpgΜεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει την «άμεση» κατάργηση των αξιωμάτων των τριών αντιπροέδρων της χώρας και των τριών αναπληρωτών πρωθυπουργών, επανέλεγχο των υποθέσεων διαφθοράς στο Δημόσιο και μείωση της δαπάνης για προσωπικούς σωματοφύλακες. Πρόκειται για μια πρώτη προσπάθεια περιορισμού του απίθανου καθεστώτος προνομίων που απολαμβάνουν οι ανώτερες πολιτικές τάξεις στο Ιράκ, και έρχεται στον απόηχο μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σχέδιο ριζικών μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς και των προνομίων που απολαμβάνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενέκρινε σήμερα Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, αλλά και εν μέσω λαϊκής οργής για το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών και μέριμνας. Πέτρα του σκανδάλου ήταν μια σειρά διακοπών ρεύματος κατά τη διάρκεια του καύσωνα που έπληξε πρόσφατα τη χώρα.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει την «άμεση» κατάργηση των αξιωμάτων των τριών αντιπροέδρων της χώρας και των τριών αναπληρωτών πρωθυπουργών. Πρόκειται για θώκους που κατέχουν σήμερα πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο προκάτοχος του κ. αλ-Αμπάντι στην πρωθυπουργία, Νούρι αλ-Μαλίκι.

Η πρόταση του κ. αλ-Αμπάντι ουσιαστικά εκδιώκει τον προκάτοχό του από τη θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο, ο κ. αλ-Μαλίκι δήλωσε πως υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των δυο πολιτικών αντιπάλων.

Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω μέτρο θα πρέπει πρώτα να υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει μεγάλες αλλαγές στη μέθοδο επιλογής αξιωματούχων που στελεχώνουν τη δημόσια διοίκηση, επιλογή που έως σήμερα στηρίζεται σε σεκταριστικές και κομματικές ποσοστώσεις.

Με βάσει τις νέες προτάσεις, όλες οι ποσοστώσεις θα καταργηθούν και οι διορισμοί θα γίνονται με βάση αξιοκρατικά κριτήρια, από μια επιτροπή που θα ορίζεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ορισμένες θέσεις θα δίνονται σε ακομματικούς και ανεξάρτητους υποψήφιους.

Επιπλέον, οι κυβερνητικές προτάσεις προβλέπουν μεγάλη περικοπή της δαπάνης για σωματοφύλακες που προστατεύουν αξιωματούχους, και τη μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας στα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας, τα οποία θα απολαύσουν αύξηση των προϋπολογισμών τους.

Το σχέδιο αλ-Αμπάντι προβλέπει επίσης τον επανέλεγχο όλων των παλιών και νυν υποθέσεων διαφθοράς σε βάρος στελεχών του κρατικού μηχανισμού, υπό την επίβλεψη μιας επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τέλος, προτείνεται ο τερματισμός ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, τόσο για τους εν ενεργεία όσο και όσους βρίσκονται σε σύνταξη.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή