23 Φεβρουαρίου 2020

Σαγόνι από προϊστορικό θαλάσσιο τέρας βρήκε στο χωράφι του Αυστραλός αγρότης [εικόνες]

kron-708.jpg?itok=bHtYiMBC

Ακόμα κι αν έχει πεθάνει εδώ και 110 εκατομμύρια χρόνια, οι εικόνες του και μόνο προκαλούν ρίγος φόβου, αφού η κάτω γνάθος του ήταν μεγαλύτερη από άνθρωπο. Ο λόγος για το προϊστορικό θαλάσσιο κήτος Κρονόσαυρο, του οποίου το σαγόνι βρήκε στο χωράφι του Αυστραλός αγρότης.

Ο Ρόμπερτ Χάκον πήγε στο χωράφι του στο δυτικό Κουίνσλαντ για να ψεκάσει τα ζιζάνια, όταν παρατήρησε κάτι να βγαίνει από το έδαφος. Η πρτόσφατη ξηρασία στην περιοχή είχε σκοτώσει το γρασίδι και έκανε τις προηγουμένως κρυμμένες πέτρες ορατές.

Ετσι ο Χάκον είδε στο φως ένα παράξενο πέτρωμα που του τράβηξε την προσοχή. Οπως δήλωσε ο ίδιος στο ABC: «Καθάρισα μερικές πέτρες γύρω με τα πόδια μου, κοίταξα λίγο και σκέφτηκα “Θεέ μου, τι βρήκα;” Ηταν τόσο τέλειο. Ήταν ακριβώς σαν να είχε σκοτωθεί μερικές εβδομάδες πριν.»

Η ανακάλυψη του Χάκον ήταν το πιο άθικτο σαγόνι Κρονόσαυρου που βρέθηκε ποτέ. Η κάτω γνάθος είναι 1,6 μέτρα αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται από νεαρό εκπρόσωπο του είδους.

Οι Κρονόσαυροι κολυμπούσαν στις θάλασσες κατά τη διάρκεια της Ιουρασικής και Κρητιδικής Περόδου. Αυτό που βρήκε ο Χάκον, ήταν ένα είδος που ζούσε στην ενδοχώρα της θάλασσας, η οποία πλέον αποτελεί την κεντρική Αυστραλία.

i6tvxvg_0.jpgq9lgzvp.jpgjir3ccy.jpgΤεχνολογία