Πολιτική

Σαρωτικές αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και Πρωτοβάθμια Υγεία: Εκτός συμβάσεων όσοι δεν πληρούν ποιοτικά κριτήρια, ενοποιούνται Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε στο Υπουργικό τις βασικές αλλαγές των νομοσχεδίων που προτίιθεται να καταθέσει -Προωθείται νέος χάρτης της Πρωτοβάθμιας – Οι υπάρχουσες δομές (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) ενοποιούνται διοικητικά και με κονδύλια ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναβαθμίζονται κτηριακά και υλικοτεχνικά – Αλλάζει και το μοντέλο λειτουργίας της ΠΦΥ – Αντιδρούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Το νέο «πρόσωπο» του ΕΟΠΥΥ αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη μεταπανδημική εποχή σκιαγραφούν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας που πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή – και των οποίων οι βασικοί άξονες παρουσιάστηκαν σήμερα από τον κ. Θάνο Πλεύρη στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ το στίγμα των αλλαγών που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα έχει δοθεί ξεκάθαρα από τον κ. Πλεύρη, κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο οπότε και είχε αναλάβει τον υπουργικό θώκο στο Υγείας.

«Το 2022 θα έρθει με νέους όρους για τον ΕΟΠΥΥ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, και τους παρόχους υγείας με τους οποίους συμβάλλεται» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Η νέα εποχή για τον ΕΟΠΥΥ θα εκκινήσει με την εφαρμογή ποιοτικών δεικτών βάσει των οποίων θα αποζημιώνονται οι ιδιώτες πάροχοι. Πλέον ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται μόνο με παρόχους που πληρούν τα κριτήρια που θέτει και αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες για τον ασφαλισμένους.

Στην κατεύθυνση αυτή θα ενισχύουν και οι έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο (real time) κατά την παροχή των υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, σύμφωνα με το μοντέλο ελέγχου και αποζημίωσης των ασφαλιστικών εταιριών. Μέσω του ελέγχου θα αποτρέπονται τυχόν παραβατικές συμπεριφορές των παρόχων ή των ασφαλισμένων και θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Οργανισμού προς όφελος των 9 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του.

Αλλάζει η ΠΦΥ

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται και στον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του σχετικού νομοσχεδίου που προωθείται, καταρτίζεται νέος χάρτης υγείας ΠΦΥ με ζητούμενο να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες. Οι υπάρχουσες δομές (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) ενοποιούνται διοικητικά και με κονδύλια ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναβαθμίζονται κτηριακά και υλικοτεχνικά. Ωστόσο, οι αναβαθμίσεις αυτές θα γίνουν και με Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Όπου οι δημόσιες δομές έχουν κενά θα συνεργάζονται με τις ιδιωτικές δομές, και ο τελικός χάρτης της ΠΦΥ θα περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, ιδιωτικές δομές ΠΦΥ καθώς και συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς.

Το μοντέλο λειτουργίας της ΠΦΥ, που προωθείται, βασίζεται και σε νέο μοντέλο συμβάσεων των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα οι γιατροί πληρώνονται ανά επίσκεψη ασφαλισμένου. Πλέον δρομολογείται η αμοιβή κατ΄άτομο σε ετήσια βάση. Ο θεράπων ιατρός θα κατευθύνει τον πολίτη σε κάθε ιατρική πράξη και θα τον παραπέμπει σε ΕΣΥ εάν χρειαστεί.

Αντιδρούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Η αναδιάρθρωση της ΠΦΥ αποτελεί αντικείμενο μείζονος ενδιαφέροντος για την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), που όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της «το έργο των ιατρών της γειτονιάς αποτέλεσε και αποτελεί βασικό πυλώνα δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ καλεί τον υπουργό Υγείας «να διαχειριστεί την κατάσταση σε συνεργασία με τους ιατρούς που εδώ και δέκα χρόνια αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα της ΠΦΥ. Ευελπιστούμε σε μια πραγματική συνεργασία, και όχι σε τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις με νομοσχέδια προς ψήφιση, στα οποία δεν έχουμε συνδράμει ούτε στο παραμικρό».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική