Πολιτική

Στην Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Άμυνας για τις νέες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

«Ταξίδι αστραπή» πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα στην Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουΐντο Κροσέτο, ο οποίος φέρεται να κομίζει νέα βελτιωμένη πρόταση για το πρόγραμμα προμήθειας των νέων κορβετών για το ΠΝ.

Ο κ. Κροσέτο θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο στις 6 το απόγευμα στο Πεντάγωνο, ενώ αμέσως μετά οι δύο τους θα αναχωρήσουν για το Μέγαρο Μαξίμου όπου και θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα των συζητήσεών τους. Εν συνεχεία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι τρεις άνδρες θα παρακαθίσουν σε δείπνο, μετά το τέλος του οποίου ο Ιταλός ΥΠΑΜ θα αναχωρήσει για τη Ρώμη.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη του κ. Κροσέτο στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται από κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως ιδιαίτερα σημαντική και αυτό διότι πέραν του ιταλικού ενδιαφέροντος για την ανάληψη της προμήθειας κορβετών του ΠΝ, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνομιλίες για την υπογραφή μίας αμυντικής συμφωνίας η οποία θα επιβεβαιώνει τα κοινά τους συμφέροντα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό εξαιρετικά καθοριστικές εκτιμάται πως θα είναι οι εξηγήσεις που θα δώσει ο Ιταλός ΥΠΑΜ στις επιφυλάξεις που αναμένεται να του θέσει η ελληνική πλευρά, αναφορικά με την πρόσφατη υπογραφή μίας σειράς ενεργειακών συμφωνιών ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την μη αναγνωρισμένη από τη χώρα μας, λιβυκή κυβέρνηση. Πρόκειται για συμφωνίες που δίνουν «άλλοθι» στην προσπάθεια της κυβέρνηση της Λιβύης να νομιμοποιήσει τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που έχει υπογράψει με την Τουρκία, καταπατώντας ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής ΑΟΖ. Είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονο σκεπτικισμό και προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση και το οποίο όπως εκτιμάται αναμένεται να θέσει υπόψη του κ. Κροσέτο, και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των νέων, 3+1 κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό Ιταλοί και Γάλλοι εμφανίζονται να «ξιφομαχούν» επί ίσοις όροις, αφού αμφότεροι έχουν καταφέρει να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις της επιχειρησιακής αξιολόγησης των προτάσεων τους από τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου. Να σημειώσουμε πως για την ανάληψη του προγράμματος των 3+1 κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, κόστους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ερίζουν η γαλλική εταιρεία Naval Group με την κορβέτα Gowind 2500 και η ιταλική Fincantieri με την κορβέτα FCx30-Doha.

Επειδή και οι δύο προτάσεις θεωρούνται περίπου ισοδύναμες η τελική απόφαση της κυβέρνησης, εμφανίζεται να καθυστερεί χρονικά, αν και οι πληροφορίες συγκλίνουν πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ενδέχεται να ανακοινωθεί η ανάδοχος εταιρεία. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές του κ. Παναγιωτόπουλου η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα κριθεί στις λεπτομέρειες, ενώ σημαντικός θα είναι ο ρόλος που θα παίξει η ναυπήγηση των 3 κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία, είτε του Σκαραμαγκά είτε της Ελευσίνας. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα τη χώρα μας είχε επισκεφθεί και ο Γάλλος ΥΠΑΜ κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ, μεταφέροντας στις αποσκευές του την ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τη συγκεκριμένη προμήθεια.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική