Διεθνή

Στο σφυρί το τελευταίο μενού της Α’ θέσης στον Τιτανικό

59253083E255947EC06ED606E9254960.jpgΟ οίκος διαδικτυακών πλειστηριασμών Invaluable ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα «βγάλει στο σφυρί» ένα από τα μόλις τέσσερα σωζόμενα «τελευταία μενού» του εστιατορίου Α’ θέσης.

Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας απ’ όταν οι επιβάτες της πρώτης θέσης του Τιτανικού απολάμβαναν το τελευταίο τους γεύμα πάνω στο «αβύθιστο κρουαζιερόπλοιο», λίγες ώρες πριν την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1500 ανθρώπους.

Την Δευτέρα, ο οίκος διαδικτυακών πλειστηριασμών Invaluable ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα «βγάλει στο σφυρί» ένα από τα μόλις τέσσερα σωζόμενα «τελευταία μενού» του εστιατορίου Α’ θέσης.

Ο τωρινός ιδιοκτήτης του κειμηλίου, Ντέιβιντ Λόουενχερτζ, εκτιμά ότι το μενού τις 14ης Απριλίου του 1912 δεν θα πωληθεί για λιγότερα από 50.000 δολάρια την ίδια ώρα που άλλοι συλλέκτες ανεβάζουν την αξία του εγγράφου στις 70.000$. Ο Λόουενχερτζ είναι πωλητής σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο, το τελευταίο απόγευμά τους στο πλοίο, οι πλουσιότεροι των επιβατών δοκίμασαν αρνίσια παϊδάκια και πουτίγκα κρέμας ενώ για επιδόρπιο τους σερβιρίστηκε μαρέγκα με καραμελωμένα μήλα.

lastmenu.jpg

Η ιστορία του «τελευταίου μενού» δεν είναι αθώα, σημειώνει ο Λόουενχερτζ, καθώς το ιστορικό έγγραφο συνδέεται με κάποιον από τους εύπορους επιζήσαντες της σωσίβιας λέμβου Νο1, γνωστής και ως «βάρκας των λεφτάδων».

Μετά την διάσωσή τους, οι πλούσιοι επιβαίνοντες της λέμβου Νο1 είχαν τότε κατηγορηθεί από πολλούς ότι δωροδόκησαν μέλη του πληρώματος για να αποχωρήσουν από το σημείο του ναυαγίου πριν γεμίσει με «πληβείους».

Μέχρι και σήμερα ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα τις 15ης Απριλίου του 1915, 400 χιλιόμετρα ανοιχτά του Καναδά, παραμένει άγνωστος: ελλιπής ενημέρωση των ακυρώσεων της τελευταίας στιγμής, χρήση ψευδωνύμου από αρκετούς
 επιβάτες που ήθελα να ταξιδέψουν ινκόγκνιτο και οι διπλοεγγραφές, είναι μόνο μερικές από τις αιτίες, ωστόσο παραμένει βέβαιο πως οι περισσότεροι νεκροί ήταν επιβάτες της τρίτης θέσης.

Στις 2 Σεπτεμβρίου έκλεισαν τριάντα χρόνια από την ανεύρεση του ναυαγίου από τον Δρ. Ρόμπερτ Μπάλαρντ, 73 χρόνια μετά τη βύθιση του «αβύθιστου πλοίου».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή