Διεθνή

Στρατηγική επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ με συμμαχία και για φυσικό αέριο

05948DD446E197B5AAE72AEBD6858984.jpgΣύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η συμφωνία βάζει τέλος το «αγκάθι» του Mavi Marmara και εξασφαλίζει εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία, τη στιγμή που η κρίση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις απειλεί το την ενεργειακή ασφάλεια της γείτονος χώρας.

Σε καταρχήν συμφωνία για ομαλοποίηση των σχέσεών τους, αλλά και για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ήλθαν Τουρκία και Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν πέσει στο ναδίρ μετά την επέμβαση ισραηλινών στρατιωτών στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το 2010, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Δέκα Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, με βάση τη συμφωνία, το Τελ Αβίβ θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο μέσω του οποίο θα καταβάλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων του Mavi Marmara.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα θα αποσύρει τις μηνύσεις σε βάρος του Ισραήλ και θα εμποδίσει το διαβόητο στέλεχος της Χαμάς Σαλάχ Αρουρί από το μπει και να δράσει στο έδαφός της. Η ισραηλινή πλευρά κατηγορεί επί χρόνια την Τουρκία ότι αφήνει τον Αρουρί να δρα ανενόχλητος.

Παράλληλα, δίνοντας νέα διάσταση στις διμερείς σχέσεις τους, οι δύο χώρες φέρεται να ήλθαν σε συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία.

Η σύμπραξη στον τομέα της ενέργειας έρχεται τη στιγμή που η απότομη επιδείνωση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις έχει υποχρεώσει την Άγκυρα να αναζητήσει νέες πηγές ενέργειας. Η Τουρκία εισάγει περισσότερο από το 50% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ προσπαθεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στα ύδατά του στη Μεσόγειο.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την επαναπροσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Παρά τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι δύο χώρες δεν έχουν αποκαταστήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις από το 2010. Άγκυρα και Τελ Αβίβ αποτελούν παραδοσιακά δύο από τους πυλώνες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή