31 Οκτωβρίου 2020

Τι κρύβεται πίσω από τη μη παραίτηση της Βασιλικής Θάνου;

vasiliki-thanou-perles-tsipras

Το πρόσωπο των ημερών αναμφισβήτητα είναι η μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου. Πρόκειται για μια κυρία που έχει βρεθεί σε διάφορες θέσεις εξουσίας λόγω της στήριξης που της παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας όταν εκείνος βρισκόταν στην καρέκλα του Πρωθυπουργού.

Η ανοδική πορεία της στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας ξεκίνησε με την ανάδειξη της σε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέσω απόφασης ένος υπουργικό συμβούλιο που είχε πραγματοποιηθεί (υποτίθεται) μια Κυριακή στις εξίμησι τα χαράματα, συνεχίστηκε με το διορισμό της από τον Αλέξη Τσίπρα μέσω θεσμικής μεθόδευσης στη θέση της υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, μετά έγινε Διευθύντριας του Νομικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της στην κομβική θέση της Προεδρίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είχε προβάλλει έντονες αντιρρήσεις για τη νομιμότητα αλλά και την μη ηθική συμμόρφωση όλων αυτών των επιλογών και φυσικά είχε δεσμευθεί προς τον Ελληνικό λαό πως θα απομακρύνει την κα Θάνου αλλά και όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης σε ανεξάρτητες αρχές, αν εκείνοι δεν πληρούν την βασική προϋπόθεση της αδιαμφισβήτητης αμεροληψίας.

Πάμε τώρα στο σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία ως αυτοδύναμη κυβέρνηση προσπαθεί και επιχειρεί σε όλα τα μέτωπα, να είναι συνεπής απέναντι στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση έφερε στη Βουλή ένα νόμο με τον οποίο τα πρόσωπα που κατέχουν θέσεις σε ανεξάρτητες αρχές δεν επιτρέπεται στο παρελθόν να έχουν διοριστεί ή να έχουν υπηρετήσει σε θέσεις που εμπεριέχουν συγκεκριμένο πολιτικό, δηλαδή κομματικό, χρωματισμό.

Με αυτό το νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας η κα Θάνου (και άλλοι στενοί συνεργάτες κορυφαίων στελεχών της απερχόμενης κυβέρνησης) είναι παράνομο να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους. Τόσο λογικό και τόσο αυτονόητο, πλέον ευτυχώς είναι και νόμος του κράτους μας.

Η κα Θάνου αντί να σεβαστεί αυτή την εύλογη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και τις δικές τις απόψεις όπως αυτές είχαν εκφραστεί πριν η ίδια βρεθεί στις καρέκλες της εξουσίας, επιλέγει να μην παραιτηθεί από την καρέκλα της αλλά να απομακρυνθεί από αυτή.

Γιατί το κάνει αυτό η κα Θάνου;

Έχει τύχη μια ενδεχόμενη προσφυγή της στα δικαστήρια ώστε να επανέλθει η ίδια στην καρέκλα της ώστε να ολοκληρώσει όπως υποστηρίζει το “σπουδαίο¨ της έργο για το οποίο πολλά ακούγονται έτσι και αλλιώς ως προς την αποτελεσματικότητα της; Όποιος γνωρίζει από νομικά και η κα Θάνου γνωρίζει πολύ καλά από νομικά, σε αυτό το ερώτημα απαντά κατηγορηματικά όχι!

Η κα Θάνου αποτελεί απο χθες παρελθόν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τι μένει ανοιχτό; Το ενδεχόμενος αποζημίωσης της από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή από τους δοκιμαζόμενους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες για την απομάκρυνση της που δεν θα ήταν δυνατό αν εκείνη είχε υποβάλλει ως όφειλε την παραίτηση της.

Τα συμπεράσματα δικά σας.Ο Νεοδημοκράτης