Ο Νεοδημοκράτης

Το ΠΑΣΟΚ αντί για φλυαρίες και υποκρισίες για τα Τέμπη, να απαντήσει σε τρία ερωτήματα

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το δυστύχημα των Τεμπών.

Κυβερνητικές πηγές εγκαλούν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει δώσει απαντήσεις για μια σειρά από θέματα, όπως γιατί δεν υπερψήφισε την συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), γιατί υιοθέτησε δημοσίευμα για υποτιθέμενο αίτημα διακοπής λειτουργίας των σιδηροδρόμων για «λόγους ασφαλείας» από τον πρώην μεταβατικό πρόεδρο του ΟΣΕ κ. Γ. Γραμματίδη, όταν ο ίδιος ο κ. Γραμματίδης απάντησε ότι ουδέποτε έθεσε θέμα ασφαλείας και γιατί δεν απαντά στην αποκάλυψη του ΕΜΠ ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αλλοίωση των συνομιλιών που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά, κυβερνητικές πηγές σημείωναν:

«Το ΠΑΣΟΚ, αδυνατώντας να δώσει απαντήσεις στα σαφή ερωτήματα που έθεσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εξέδωσε μία μακροσκελή ανακοίνωση από την οποία προκύπτει ότι το κόμμα της «από καραμπόλα» αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε έχει αδυναμία κατανόησης, είτε υπεκφεύγει συνειδητά από την ουσία των θεμάτων.

Αντί για άλλες φλυαρίες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ας απαντήσει στα ακόλουθα βασικά ερωτήματα:

  1. Γιατί το ΠΑΣΟΚ, που παριστάνει ότι κόπτεται για την ανεξάρτητη διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας των Τεμπών, δεν υπερψήφισε στη Βουλή τη συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) και σε δεύτερο χρόνο καταψήφισε άρθρο για την περαιτέρω ενίσχυση του Οργανισμού με επιπλέον προσωπικό;
  2. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έσπευσε, με πρωτοφανή ταχύτητα, να υιοθετήσει δημοσίευμα για υποτιθέμενο αίτημα διακοπής λειτουργίας των σιδηροδρόμων για «λόγους ασφαλείας» από τον πρώην μεταβατικό πρόεδρο του ΟΣΕ κ. Γ. Γραμματίδη, όταν ο ίδιος ο κ. Γραμματίδης απάντησε ότι ουδέποτε έθεσε θέμα ασφαλείας αλλά η πρότασή του έγινε για να ολοκληρωθούν ταχύτερα τα έργα στο δίκτυο που επλήγη από τον «Daniel»;
  3. Για πόσο ακόμα το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να σιωπά, μετά την παταγώδη κατάρρευση του αφηγήματός του περί δήθεν «μονταζιέρας του Μαξίμου», αφού το ΕΜΠ με το πόρισμά του για τα ηχητικά διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αλλοίωση των συνομιλιών που είχε και έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη; Μέχρι πότε θα παριστάνουν στο ΠΑΣΟΚ τους ανήξερους, όταν πέρυσι κατέθεταν πρόταση δυσπιστίας για το ζήτημα αυτό, παρά το γεγονός ότι ήδη λίγες εβδομάδες μετά το δυστύχημα οι συνομιλίες είχαν βγει αυτούσιες σε όλα τα ενημερωτικά sites, συμπεριλαμβανομένου του ιστότοπου της ΕΡΤ, ενώ πλέον και το ΕΜΠ βεβαιώνει ότι οι δικαστικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους όλα τα ηχητικά χωρίς την παραμικρή αλλοίωση;

Αντί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει να εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών, επιτέλους ας απαντήσει στα ερωτήματα χωρίς άλλα υποκριτικά μισόλογα» κατέληγαν οι κυβερνητικές πηγές.

Η αντιπαράθεση έγινε μετά απο δημοσίευμα της Real News, σύμφωνα με το οποίο επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γάνδης, στους οποίους έχει ανατεθεί η διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας μετά τη σχετική παραγγελία του Ελληνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) φέρονται να έχουν καταλήξει ότι το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το οποίο ακολουθούσε τις δύο μηχανές του τρένου, μετέφερε φορτίο με πτητικούς υδρογονάνθρακες που δεν είχαν δηλωθεί. Αυτές οι εύφλεκτες ουσίες μεταφέρονταν μέσα σε δεξαμενή διαστάσεων ενός επί δυόμισι μέτρων (1 μ. Χ 2,5 μ.). Το βάρος των πτητικών υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν μεταξύ 3,5 και 4 τόνων. Οι εύφλεκτες ουσίες αφορούν πιθανότατα το ξυλόλιο και το τολουόλιο, που χρησιμοποιούνται και για τη νοθεία καυσίμων.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε απαντήσει κάνοντας λόγο για υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.

«Δεν έχω κανέναν λόγο να το αμφισβητήσω το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ξεκινώ από αυτό. Σίγουρα περιμένουμε τα επίσημα πορίσματα και την επίσημη δημοσιοποίηση και ανάλυση των πορισμάτων. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ισχύει το δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, σας λέω ότι το δημοσίευμα αυτό και όσα αναφέρει είναι ακόμα μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη από την Κυβέρνηση» είπε αρχικά.

Πρόσθεσε πως «στο μόνο που έχουμε καθήκον να απαντήσουμε είναι στο αφήγημα της συγκάλυψης που δόλια προσπαθεί να χτίσει η Αντιπολίτευση εκμεταλλευόμενη τον πόνο των συγγενών και την αγωνία των πολιτών».

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι «μιλάμε για ένα μέρος ενός πορίσματος, το οποίο προέρχεται από έναν εθνικό Οργανισμό διερεύνησης, τον οποίο στελέχωσε και σύστησε, ποιος; Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να συγκαλύψει οτιδήποτε σχετιζόμενο με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, φαντάζομαι ότι δεν θα σύστηνε έναν Οργανισμό, δίνοντάς του την απόλυτη ελευθερία και ανεξαρτησία να προβεί σε όποιο πόρισμα πιστεύει, χρησιμοποιώντας και επιστήμονες εκτός Ελλάδας, από την Ευρώπη. Νομίζω το καταλαβαίνουμε, δεν μπορεί να κατηγορείς ταυτόχρονα ότι μια Κυβέρνηση συγκαλύπτει και ταυτόχρονα να επικαλείσαι πορίσματα εθνικών Οργανισμών που συνέστησε και στελέχωσε η Κυβέρνηση».

Εξαπολύοντας τα βέλη του κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «άλλη μια άγαρμπη απάντηση άλλης εποχής». «Να δεχτώ την πολιτική κριτική για την καθυστέρηση των τεσσάρων ετών, πρέπει να λέμε την πραγματικότητα. Έρχεται, όμως, σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, που είχε και συγκεκριμένες δυσκολίες, που δεν τις θεωρώ εγώ δικαιολογίες, αλλά είναι μια πραγματικότητα, θυμόμαστε τι έγινε το 2020, το 2021 στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με την πανδημία, που θα πω, με δικαιολογημένη την κριτική για την καθυστέρηση και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συστήνει τον Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. Ιανουάριος 2023, πριν το δυστύχημα των Τεμπών, φέρνει τον νόμο 5015/2023 η Κυβέρνηση στη Βουλή, για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών. » είπε και υπενθύμισε ότι:

Το ΠΑΣΟΚ στις κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ ψήφισε «παρών» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι». Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «όχι» στην αύξηση των οργανικών θέσεων από 21 σε 36 στον συγκεκριμένο Οργανισμό «για να μπορεί να βγάζει τόσο σημαντικά πορίσματα, που μας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι τα βγάζει καθυστερημένα, γιατί είχε ανάγκη στελέχωσης.». Τέλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ψήφισε και πάλι «όχι» στο άρθρο 95 του Ν.5090/2024. που έφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της ανάγκης να πάμε γρήγορα σε δίκη για τα Τέμπη, με αλλαγή στον τρόπο παραπομπής στο ακροατήριο από το βούλευμα, το οποίο καθυστερεί, να πάμε με απευθείας κλήση.

«Μας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι αργούμε και ψήφισε «όχι» σε μια αλλαγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης που παρακάμπτει ένα στάδιο και όταν το αποφασίσει ο Εισαγγελέας, παραπέμπεται κάποιος, χωρίς το στάδιο των βουλευμάτων και ψήφισε «όχι». Ξέρετε πώς το λέω εγώ αυτό; Υποκρισία» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

You may also like