Τεχνολογία

Tζόε Κοστέλο, ο άνθρωπος του παρά πέντε -Παραλίγο να γίνει CEO στην Apple, την Yahoo και την Google

enlighted-ceo-joe-costello-660.jpg

Δεν μπορούν να πουν πολλοί ότι έχουν ζήσει κάτι τέτοιο στην καριέρα τους. Ο Τζόε Κοστέλο βρέθηκε τόσο κοντά στην πολυπόθητη θέση-κλειδί τριών κολοσσών της τεχνολογίας, την Apple, την Yahoo και την Google, που πολλοί θα τον ζήλευαν. Το μόνο κακό; Ηταν ο άνθρωπος του «παρά πέντε». Γιατί τελικά δεν έγινε CEO σε καμία από τις τρεις εταιρείες.

Οχι βέβαια πως ο Αμερικανός τα έχει πάει άσχημα. Ο άνθρωπος που το 1997 αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος CEO της χρονιάς, αυτή τη στιγμή κατέχει τη σχετική θέση σε μία εταιρεία startup, την Enlighted, που έχει συγκεντρώσει 55 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, δεν συγκρίνεται με αυτό που άγγιξε, αλλά δεν έπιασε τελικά.

Το 1997, ο Στιβ Τζομπς που τότε εκτελούσε χρέη της Apple κάλεσε τον Κάντενς για συνέντευξη. Οι δύο τους μίλησαν για μερικές ώρες, αλλά η κουβέντα έκανε τον Τζομπς να συνειδητοποιήσει ότι ήθελε ο ίδιος να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα του CEO της εταιρείας, αντί να προσλάβει κάποιον άλλο.

Τρία χρόνια αργότερα, οι Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν της Google είχαν απέναντί τους τον Κοστέλο, μιλώντας μαζί του πάλι για να αναλάβει τη θέση του CEO, που τελικά κατέληξε στον Ερικ Σμιντ. Αιτία ήταν το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ο Κοστέλο είχε ήδη συμφωνήσει να εργαστεί σε μία άλλη startup και- όπως λέει στο Business Insider- έπρεπε να τιμήσει το λόγο που είχε δώσει ήδη.

Η τρίτη ευκαιρία ήρθε λίγα χρόνια αργότερα. Αυτή τη φορά τον προσέγγισε η Yahoo, όπου έκανε συνέντευξη με τον συνιδρυτή, Τζέρι Γιανγκ. Ομως εκείνη την εποχή η Yahoo έκανε στροφή προς τα ΜΜΕ, οπότε αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Τέρι Σέμελ.

Ο Κοστέλο πάντως δεν φαίνεται να νιώθει άσχημα για όλα αυτά. Και ειδικά για την άρνησή του στην Google. «Προφανώς θα ήταν τρομερό να δουλέψω εκεί και θα έβγαζα πολλά χρήματα, αλλά έπρεπε να κάνω τις επιλογές που ένιωθα ότι είναι σωστές και να τιμήσω τις αρχές μου», απαντά ο 60χρονος.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Τεχνολογία