Διεθνή

Χάρτης με την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» σε συνέλευση περιφερειών της Ευρώπης

Την αντίδραση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων που συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) που διεξάγεται στο Ελσίνκι, όταν διαπίστωσε ότι σε χάρτη που παρουσιάστηκε αναφερόταν η ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Ζήτησε την αλλαγή του ονόματος σε FYROM από «Μακεδονία» λέγοντας: «Σας καλώ να αλλάξετε άμεσα την ονομασία από “Μακεδονία” σε FYROM. Θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αστοχία κι όχι θέση της CPMR. Τέτοιες κινήσεις δεν συμβάλλουν στις πολιτικές συνοχής για τις οποίες όλοι εργαζόμαστε».

Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει άμεση διόρθωση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γαλιατσάτος επεξήγησε ότι το θέμα τέθηκε, όταν κατά τη διάρκεια της Εισηγήσεως της Γενικής Γραμματέως των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, οι χάρτες που εμφανίστηκαν ονόμαζαν τη ΠΓΔΜ, ως «Μακεδονία».

«Το θέμα τέθηκε επί τούτου. Η Γενική Γραμματέας μου ζήτησε συγνώμη, ενώ έλαβα τη διαβεβαίωση, ενώπιον όλων των εκπροσώπων κυβερνήσεων και περιφερειών της Ευρώπης, ότι το λάθος θα διορθωθεί» είπε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γαλιατσάτος, η απάντησε που έλαβε από τη Γενική Γραμματέα της CPMR, ήταν ότι «το λάθος δεν οφείλεται στους ίδιους, αλλά στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που είναι υπεύθυνος για την έκδοση των χαρτών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης CPMR».

«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το εξετάσει η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί», τόνισε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος. Η Διάσκεψη των Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης της Γενικής Συνέλευσης της CPMR που ολοκληρώνεται σήμερα, είχε ως βασικό αντικείμενο τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο ρόλο των Περιφερειών στην Ευρώπη του μέλλοντος, τις μεταφορές και την προσβασιμότητα, τη συνοχή, τη θαλάσσια πολιτική και την κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ των λοιπών θεμάτων που αναφέρθηκε ο κ. Γαλιατσάτος ήταν και οι αερομεταφορές, όταν συζητήθηκαν οι αλλαγές που συντελούνται στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης, η εμφάνιση των εταιριών χαμηλού κόστους, η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των υποδομών, η αύξηση των τελών και η προσπάθεια ενίσχυσης της συνοχής για κάλυψη των δημοσίων μεταφορών.

Ο κ. Γαλιατσάτος ζήτησε το λόγο για να ενημερώσει για τον ρόλο των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα που είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα τέλη και δυσχέρειες. Ως παράδειγμα ο Περιφερειάρχης ανέφερε την εσωτερική σύνδεση των Ιονίων Νήσων, όπου υπήρξε αύξηση του εισιτηρίου μετά την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

«Καταλαβαίνετε ότι δυσχεραίνει η επικοινωνία με τις αυξήσεις που έχουν επέλθει και θα πρέπει να εξετάσουμε πως μπορούν οι Περιφέρειες να συμβάλλουν για την καλυτέρευση του επιπέδου των αερομεταφορών», είπε στην ομιλία του, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, θέτοντας το ζήτημα προς συζήτηση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή