Διεθνή

UNICEF: Έντονη εξάπλωση της βίας κατά των κοριτσιών

479E7A1B814405B625F547624AD9D7BC.jpgΈνα στα τέσσερα κορίτσια βιώνει σωματική βία στην εφηβεία του.

Σχεδόν το ένα στα τέσσερα κορίτσια βιώνει σωματική βία στην εφηβεία του, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η UNICEF ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Κοριτσιού.

Τα δεδομένα αυτά περιγράφουν τις χειροπιαστές επιπτώσεις της βίας στο μέλλον τους αλλά και στις κοινωνίες που ζουν με σχεδόν το ένα τέταρτο των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου 70 εκατομμύρια) αναφέρουν ότι ήταν θύματα κάποιας μορφής σωματικής βίας μέχρι τα 15 τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο (το 1 στα 10) έχουν υποστεί εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες εξαναγκαστικές πράξεις.

Μάλιστα σε ορισμένες χώρες, μέχρι και 7 στα 10 κορίτσια που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αναζήτησαν ποτέ βοήθεια: πολλά είπαν ότι δεν νόμιζαν πως ήταν κακοποίηση ή δεν το βλέπουν ως πρόβλημα.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν βλαπτικές αντιλήψεις σχετικά με την αποδοχή της βίας, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν τα μισά κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών πιστεύουν ότι ένας άνδρας δικαιολογείται να χτυπά τη σύζυγο ή σύντροφό του κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως η άρνηση να κάνουν σεξ, να βγουν από το σπίτι χωρίς άδεια, να διαφωνούν, να παραμελήσουν τα παιδιά ή να κάψουν το φαγητό.

«Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν μια νοοτροπία που ανέχεται, διαιωνίζει ή ακόμη και δικαιολογεί τη βία – και θα πρέπει να σημάνει ένας συναγερμός σε όλους, παντού», δήλωσε η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Geeta Rao Gupta.

Η UNICEF υποδεικνύει συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη της βίας κατά των κοριτσιών όπως την αδιάλειπτη φοίτηση των κοριτσιών στο σχολείο, τον εφοδιασμό τους με κρίσιμες δεξιότητες, την υποστήριξη των γονέων, την αλλαγή νοοτροπίας και κοινωνικών προτύπων μέσω του διαλόγου και την ενίσχυση των δικαστικών, ποινικών και κοινωνικών συστημάτων και υπηρεσιών.

«Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, αλλά οι λύσεις πρέπει να βρεθούν σε εθνικό, κοινοτικό και οικογενειακό επίπεδο. Έχουμε ευθύνη για την προστασία, την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των εφήβων. Είμαστε όλοι υπόλογοι για τον τερματισμό της βίας κατά των κοριτσιών,» είπε η Rao Gupta.

Δείτε περισσότερα στην πρόσφατη έκθεση της UNICEF «Κρυμμένη σε κοινή θέα»

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή