Διεθνή

Αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία επιθυμεί η Τουρκία

0EF68E8C99BCE0F74EA145E87B3723BB.jpgΟι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών είχαν ψυχρανθεί μετά την έναρξη των συρράξεων στην Συρία, το 2011. Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι προϋπόθεση για μία ειρηνική επίλυση της έντασης στη Συρία, είναι η παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία θέλει να αναπτύξει ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς με τη Συρία, σε μία ξεκάθαρη στρατηγική στροφή προς τη γείτονα χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε, την Τετάρτη, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η Τουρκία «οφείλει να αναθερμάνει τις διπλωματικές επαφές της στην περιοχή». 

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών είχαν ψυχρανθεί μετά την έναρξη των συρράξεων στην Συρία, το 2011. Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι προϋπόθεση για μία ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στη Συρία, είναι η παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται εν τω μέσω τεράστιας πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία. Μόλις τον τελευταίο χρόνο, η χώρα έχει πληγεί επανειλημμένως από ένα κύμα τρομοκρατικών χτυπημάτων, για την πλειοψηφία των οποίων έχει αναλάβει την ευθύνη το ΙΚ. Για πολλές από αυτές τις επιθέσεις, η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη στους Κούρδους αντάρτες.

Από την ημέρα ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων, τον Μάιο, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει πως η Τουρκία έχει ανάγκη «να αυξήσει τους συμμάχους της και να μειώσει τους εχθρούς της στην περιοχή».  «Είναι ο σημαντικότερος στόχος μας: να αναπτύξουμε καλές σχέσεις με τη Συρία, το Ιράκ και όλους τους γείτονές μας που περικλείουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.», πρόσθεσε ο κ. Γιλντιρίμ. «Ομαλοποιήσαμε τις σχέσεις μας τη Ρωσία και το Ισραήλ. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο και με τη Συρία. Η σταθερότητα στη Συρία και το Ιράκ είναι άλλωστε απαραίτητη για την νίκη μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, η Τουρκία ανακοίνωσε την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών με το Ισραήλ, μετά από έξι χρόνια «πάγου», ενώ ο ίδιος ο Τουρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε αυτοπροσώπως συγνώμη απλό τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, για την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού στα τουρκοσυριακά σύνορα, τον Νοέμβριο του 2015.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή