Διεθνή

Καγκελαρία: Θεμιτή η επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία

47505C8DA4D0C4148109B03D31272A7F.jpgΟ Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ υπεραμύνθηκε της αμφιλεγόμενης επίσκεψης της Άγκελα Μέρκελ στην προεκλογική Τουρκία, λέγοντας ότι οι συνομιλίες αφορούσαν το προσφυγικό και τη Συρία.

«Θα πρέπει να είναι δυνατόν αυτού του είδους οι συνομιλίες να γίνονται σε κάθε χρονική στιγμή», δεδομένου ότι το ζητούμενο της επίσκεψης ήταν το προσφυγικό ζήτημα και η κατάσταση στη Συρία. Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στο μπρίφινγκ της Δευτέρας αναφορικά με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Όπως διευκρίνισε ακόμη ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, και σε ό,τι αφορά τις εκλογές η Άγκελα Μέρκελ πήρε θέση χθες, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι έντιμες και ότι μετά από αυτές θα πρέπει να ασκηθεί μια πολιτική συμφιλίωσης με τους Κούρδους.

Απορρίπτεται η ιδέα του φράχτη στα γερμανικά σύνορα

Ο κ. Ζάιμπερτ δεν θέλησε να σχολιάσει την άρνηση της Αθήνας για κοινές περιπολίες ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο. Τόνισε όμως ότι πεποίθηση όλων των Ευρωπαίων εταίρων είναι να αποκατασταθεί ο έλεγχος της ροής προσφύγων στο Αιγαίο.

Σε άλλο σημείο του μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το αίτημα για την κατασκευή φράχτη στα γερμανικά σύνορα, επειδή δεν πρόκειται να εμποδίσει «απεγνωσμένους ανθρώπους» να έρθουν στη Γερμανία. Το ζητούμενο είναι η συντονισμένη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος και προπαντός η καταπολέμηση των αιτιών που προκαλούν τη φυγή.

Αναφορικά με τη δημιουργία ζωνών τράνζιτ για πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα, όπως ζητούν οι Χριστιανοδημοκράτες, ο Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που ακόμη συζητείται εντός της κυβέρνησης. Πάντως, η δημιουργία ζωνών τράνζιτ νομιμοποιείται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η ικέτιδα ΕΕ και ο σουλτάνος Ερντογάν

Στο μεταξύ, κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του γερμανικού τύπου σήμερα η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ στην Τουρκία. Η Neue Osnabrücker Zeitung παρατηρεί: «Οι λόγοι που οδήγησαν την Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία σίγουρα δεν είναι ο αληθινός ενθουσιασμός για τους πολιτικούς οικοδεσπότες της. Η επίσκεψη στην Κων/πολη στην παρούσα φάση συνιστά περισσότερο απόδειξη του τυπικού πραγματισμού της. (…) Με δεδομένα τα 2,5 εκατομμύρια των προσφύγων στην Τουρκία, τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνον από κοινού με την κυβέρνηση στην Άγκυρα. Πόλεμος κατά των Κούρδων, καταπίεση της αντιπολίτευσης, περιορισμός της ελευθερίας της γνώμης και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων: δεν είναι ότι η Μέρκελ κάνει τα στραβά μάτια. Απλώς σταθμίζει τα πάντα. Και υπομένει ακόμη και τις απροκάλυπτες προσπάθειες εκβιασμού του Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε τη συνεργασία με την ΕΕ με αυστηρότατους όρους (…)».

Το σχόλιο της Tagesspiegel: «Η Μέρκελ ζητά από τους Τούρκους κάτι το οποίο οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να καταφέρουν: να διασφαλίσουν τα σύνορά τους, καθιστώντας τα άτρητα για όσους θέλουν να τα διαπεράσουν. Με χρήματα, πολλά χρήματα, και πολιτικές παραχωρήσεις επιχειρείται να πειστεί ο πρόεδρος Ερντογάν να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις ή καλύτερα ικεσίες. Ο ίδιος όμως γνωρίζει ότι έχει τα καλύτερα χαρτιά δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές τις οποίες ο ίδιος προκάλεσε. Οι όροι έχουν αντιστραφεί. Στο πρόσωπο της Μέρκελ η ΕΕ έρχεται λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ως ικέτης. Ο σύγχρονος σουλτάνος Ερντογάν, ο οποίος στη χώρα του φέρεται σαν τον χαλίφη από τις 1.001 νύχτες, μπορεί να ανταποκριθεί ή να απορρίψει το αίτημα».

Στην επίθεση που δέχθηκε το Σάββατο η υποψήφια και εκλεγμένη πλέον δήμαρχος της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ, η οποία είχε προφανώς ξενοφοβικά κίνητρα, αναφέρεται η Tageszeitung κάνοντας λόγο για «επίθεση κατά της δημοκρατίας στη Γερμανία». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «μπορεί να ήταν ένας μεμονωμένος δράστης. Εντούτοις η πράξη του δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι η συνέπεια μιας εντεινόμενης και όλο και πιο αηδιαστικής υποδαύλισης ξενοφοβικού μίσους. Η κρεμάλα στην τελευταία διαδήλωση του Pegida φαντάζει σήμερα σαν προειδοποίηση. Τα όρια μεταξύ δεξιού λαϊκισμού και δεξιάς τρομοκρατίας είναι ιδιαίτερα ρευστά».
hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή