Διεθνή

Λετονία: Διαμαρτυρίες για την απόφαση φιλοξενίας των 250 προσφύγων

A671F16C2EEE1E27C10A0A3BE44E6282.jpgΣε σχέση με τη φιλοξενία των μεταναστών, ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς είπε πως η αλληλεγγύη είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης.

Διαμαρτυρίες εκδηλώθηκαν χθες στη Λετονία από χιλιάδες πολίτες που εναντιώνονται στην απόφαση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει για τα επόμενα δύο χρόνια 250 ανθρώπους που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της άφιξης των χιλιάδων προσφύγων στις Μεσογειακές χώρες.

Η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία ακόμα θυμούνται το πλήγμα που υπέστη η οικονομία τους με την πρόσφατη ύφεση η οποία προήλθε από τα σχέδια των Βρυξελλών για την μετεγκατάσταση περίπου 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία η οποία πυροδοτήσει έντονες διαμάχες στη Βαλτική.

“Κατά την άποψή μου, ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το ζήτημα απλώς επιτείνει το πρόβλημα” υποστήριξε ο βουλευτής Ράιβις Τζίνταρς της Εθνικής Συμμαχίας για Όλη τη Λετονία-Για την Πατρίδα και την Ελευθερία, ενός μικρού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο βουλευτής είπε ότι η Λετονία, μια χώρα με πληθυσμό μόλις 2 εκατομμύρια, έχει προβλήματα λόγω του μεταναστευτικού κύματος εδώ και καιρό οπότε θα ήταν πολύ δυσκολότερο για μια τέτοια χώρα, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, να φέρει επιπρόσθετα βάρη.

Η στάση της Εθνικής Συμμαχίας στο θέμα αυτό την φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με το κόμμα της Ενότητας της πρωθυπουργού Λαϊμντότα Στραουγιούμα. Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, που προέρχεται επίσης από το κόμμα της Ενότητας, τόνισε ότι η Ρίγα θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στους Ευρωπαίους εταίρους της. “Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία συμμετείχαν στις αεροπορικές περιπολίες στη Βαλτική δύο φορές. Η αλληλεγγύη είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης” έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε καθημερινή εφημερίδα.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έκαναν περιπολίες στις χώρες της Βαλτικής σε απάντηση για τη δραστηριότητα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή και για να δείξουν τη στήριξή τους στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που ανησυχούσαν για την εξέλιξη της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το πώς θα πρέπει να μετεγκατασταθούν οι μετανάστες όταν φτάσουν στην Ελλάδα και την Ιταλία για τα επόμενα δύο χρόνια, με αρκετές χώρες να απορρίπτουν το αναλογικό τους χρέος ή να προσφέρουν μόνο περιορισμένη υποστήριξη στην απόφαση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή