Διεθνή

Mάλτα: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Αφρικής για την προσφυγική κρίση

324FFF713B182C79E184AE8C21FBDEF8.jpgΤο τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στη Συρία καθιστά για την Ευρώπη μονόδρομο την εξεύρεση λύσεων σε συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως τις αφρικανικές

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-βορειοαφρικανικών χωρών στην Μάλτα θα αναζητηθούν τρόποι περιορισμού των προσφυγικών κυμάτων, επιστροφής προσφύγων στις χώρες προέλευσης, αλλά και διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Με στόχο την αναζήτηση τρόπων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης επιλύοντας το πρόβλημα στις ρίζες του, συνεδριάζουν σήμερα και αύριο Πέμπτη στη Βαλέτα της Μάλτας με πρωτοβουλία της ΕΕ 90 Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως ο γγ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν.

Το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στη Συρία καθιστά για την Ευρώπη μονόδρομο την εξεύρεση λύσεων σε συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως τις αφρικανικές.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς. Ο πρώτος αφορά την αναζήτηση λύσεων σε περιοχές της Αφρικής που διεξάγονται πόλεμοι ώστε να επέλθει η σταθερότητα και με τη βοήθεια της ΕΕ η οικονομική ανάπτυξη. Ο δεύτερος αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής για να γίνει πιο προσιτή η νόμιμη μετανάστευση Αφρικανών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις δημογραφικές ανάγκες των χωρών της ΕΕ. Ο τρίτος αφορά την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης ανθρώπων από εγκληματικά κυκλώματα διακινητών που προσπαθούν να τους περάσουν έναντι αμοιβής στην Ευρώπη. Και ο τέταρτος αφορά την οργάνωση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Αφρικής ώστε να παραλαμβάνουν τους υπηκόους τους που συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στην κοινοτική επικράτεια.

Οι ευρωπαίοι φέρουν ευθύνη για την προσφυγική κρίση

Στη συνάντηση θα συζητηθεί και η ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη της Αφρικής μέσω της σύστασης ενός ειδικού ταμείου που μελετάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα χρηματοδοτεί προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Για τη σημερινή δραματική κατάσταση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρουν μεγάλη ευθύνη γιατί όλα αυτά τα χρόνια επέδειξαν μεγάλη αδιαφορία. Κι αυτό γιατί δεν αναζήτησαν ριζικές λύσεις για την επίλυση των συγκρούσεων και των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων κυρίως στην Αφρική, ώστε να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.

Χρειάστηκε να εμφανιστεί το κύμα των προσφύγων από την Συρία προκειμένου να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις γειτονικές χώρες στην περιοχή, όπως την Ελλάδα, την Ιταλία και την Μάλτα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη δεδομένου ότι εκείνο που ενδιαφέρει τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες είναι να φτάσουν στις χώρες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στην Τουρκία στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Στις συναντήσεις του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου θα θέσει και θέμα δημιουργίας κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) και στην Τουρκία προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι προσφύγων στα νερά του Αιγαίου.

Η Αθήνα θεωρεί ότι η προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, και αυτή τη θέση θα εκφράσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο Πέμπτη στην Βαλέτα της Μάλτας, αλλά και στην άτυπη Σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ, που θα ακολουθήσει.
hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή