Διεθνή

Με στρατιωτικά μεταγωγικά σκέφτεται να επαναπατρίσει πρόσφυγες το Βερολίνο

BB5CDE95AA7C1A9796340677BC57360A.jpgΗ κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει να χρησιμοποιεί στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη για να επαναπατρίζει τους πρόσφυγες οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα απορρίπτονται, γνωστοποίησε σήμερα το Βερολίνο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει να χρησιμοποιεί στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη για να επαναπατρίζει τους πρόσφυγες οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα απορρίπτονται, γνωστοποίησε σήμερα το Βερολίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δέχεται εντεινόμενες πιέσεις για να υιοθετήσει σκληρότερη στάση όσον αφορά τον χειρισμό της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη, καθώς η δημοτικότητά της υποχωρεί και στελέχη του συντηρητικού της στρατοπέδου αξιώνουν να τεθεί ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η χώρα.

Η κυβέρνησή της τονίζει εδώ και καιρό ότι θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και τα πρόσωπα οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται οφείλουν να εγκαταλείπουν το έδαφος της χώρας, όμως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση των επαναπατρισμών.

«Εάν ο μόνος λόγος που βρίσκονται εδώ» είναι η επιδίωξη των μεταναστών να εξασφαλίσουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο, «τότε θα χρειαστεί να πούμε πιο έντονα σε αυτούς τους ανθρώπους: πρέπει να επιστρέψετε στις πατρίδες σας», διεμήνυσε η Μέρκελ σε μια ομιλία της στο συνέδριο του συνδικάτου των εργαζομένων στη βιομηχανία του μετάλλου, την IG Metall, στη Φραγκφούρτη.

Η γερμανική κυβέρνηση συζητά ένα φάσμα επιλογών, όπως η χρήση μεταγωγικών αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας για την επαναπροώθηση μεταναστών, το να μην ενημερώνει εκ των προτέρων τα πρόσωπα που πρόκειται να επαναπατριστούν, και την αυστηροποίηση των κανόνων που επιτρέπουν σε ορισμένα από τα πρόσωπα οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται να παραμένουν στο έδαφος της χώρας.

«Ο επαναπατρισμός των ανθρώπων αυτών με εμπορικές πτήσεις έχει προτεραιότητα, αλλά εάν η χωρητικότητα είναι ανεπαρκής, τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικά αεροσκάφη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ νωρίτερα.
«Η χρησιμοποίηση των (μεταγωγικών αεροσκαφών της γερμανικής ΠΑ) Transall φυσικά δεν αποκλείεται», επιβεβαίωσε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου της.
Τα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν περίπου 60 επιβάτες εάν διαμορφωθούν κατάλληλα. Όπως υπενθύμισε το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) η Μπούντεσβερ διαθέτει επίσης δύο Airbus A310 ικανά να μεταφέρουν περίπου 200 ανθρώπους ανά πτήση.

Σύμφωνα με την συντηρητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild, η χρησιμοποίηση στρατιωτικών αεροσκαφών εντάσσεται στο πλαίσιο του «σχεδίου δράσης» της γερμανικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση του επαναπατρισμού των προσφύγων οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου των οποίων απορρίπτονται. Η Μπιλντ έκανε επίσης λόγο και για άλλα μέτρα στα οποία έχει ήδη αναφερθεί το Βερολίνο, όπως η δημιουργία κέντρων κράτησης (ή «χώρων τράνζιτ») στα σύνορα.

Η Γερμανία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή περίπου 10.000 προσφύγων και μεταναστών την ημέρα και η κυβέρνηση προβλέπει ότι η χώρα θα υποδεχθεί συνολικά από 800.000 ως 1.000.000 ανθρώπους φέτος.

Μια έρευνα της Allensbach η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα καταδεικνύει ότι το 54% εξ όσων ερωτήθηκαν ανησυχούν πολύ για την κατάσταση που δημιουργείται με τη μαζική έλευση προσφύγων στη Γερμανία, από 40% τον Αύγουστο.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων χορήγησης ασύλου ξεπερνά κατά πολύ εκείνον των απελάσεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση είχε καταγράψει ότι περίπου 193.000 άνθρωποι δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο, αλλά σε 140.000 εξ αυτών δόθηκε «άδεια κατ’ εξαίρεση» να παραμείνουν στη χώρα.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν πως παρότι μεγάλο μέρος των ανθρώπων οι οποίοι φθάνουν στη Γερμανία φεύγουν για να σωθούν από πολέμους στη Μέση Ανατολή και αλλού, τουλάχιστον το ένα τρίτο είναι οικονομικοί μετανάστες, κυρίως από τα Βαλκάνια, που έχουν ελάχιστες ελπίδες να εξασφαλίσουν άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι το ποσοστό δημοτικότητας της ιδίας της καγκελαρίου Μέρκελ και του κόμματός της υποχωρεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά το 82% των μελών της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που ερωτήθηκαν σχετικά από την Άλενσμπαχ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που η Μέρκελ χειρίζεται την κατάσταση.

Εξάλλου σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου κοινωνικών μελετών και στατιστικών αναλύσεων Forsa, το 81% των μελών και υποστηρικτών της CDU θέλουν η Άγγελα Μέρκελ να είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία το 2017, για τέταρτη φορά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή