Διεθνή

Μέρκελ: Κάποιοι από τους δράστες στην Κολονία έχασαν το δικαίωμα στη φιλοξενία

39375D2E53B8984DCD3A054990DD285B.jpgΤα σχόλια της γερμανίδας καγκελαρίου υποδεικνύουν εκ νέου την πρόθεση του Βερολίνου να προβεί σε απελάσεις προσφύγων και μεταναστών που εμπλέκονται στις σεξουαλικές επιθέσεις και τις ληστείες στην Κολονία.

Κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων στην Κολονία έχασαν το δικαίωμα φιλοξενίας στην Γερμανία, διαμήνυσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις επιθέσεις εναντίον γυναικών και αστυνομικών που σημειώθηκαν το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Τα σχόλια της κ. Μέρκελ υποδεικνύουν εκ νέου την πρόθεση του Βερολίνου να προβεί σε απελάσεις προσφύγων και μεταναστών που εμπλέκονται στις σεξουαλικές επιθέσεις και τις ληστείες και ήλθαν λίγες ώρες αφότου ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Κολονίας απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του εν μέσω κατακραυγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ανάμεσα στους 31 υπόπτους για τις δεκάδες επιθέσεις βρίσκονται 18 άνθρωποι που έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία, με προέλευση κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Μάιντς, εξέφρασε την κατανόησή της για όσους διατυπώνουν επιφυλάξεις για κάθε αλλαγή νομοθεσίας σχετικά με την σύνδεση απέλασης και εγκλήματος, αλλά τόνισε ότι πρέπει να εξετάσουμε το «πότε χάνει κάποιος το δικαίωμά του στην φιλοξενία μας».

Μέχρι τώρα, ένας καταδικασθείς κρίνεται ανεπιθύμητος στη Γερμανία όταν τιμωρείται με ποινές άνω των δύο ή τριών ετών, αλλά αν αποδειχτεί ότι σε περιπτώσεις όπως στην Κολονία και σε άλλες πόλεις δεν φτάνουν σε τόσο μεγάλες ποινές, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί μήπως χάνει κάποιος το δικαίωμά του στην φιλοξενία ήδη νωρίτερα, είπε η κ. Μέρκελ, για να καταλήξει: «Ναι, χάνει το δικαίωμα στην φιλοξενία».

Η καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι υπάρχει μια νέα κατάσταση και θα πρέπει κανείς να εξετάσει πώς θα την αντιμετωπίσει με σύνεση. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί να ψηφιστεί νόμος που θα προβλέπει την γρήγορη απέλαση αλλοδαπών κακοποιών.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση νωρίτερα σήμερα του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που ζήτησε να εκτίουν οι αλλοδαποί την ποινή στην πατρίδα τους.

Αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Μέρκελ ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και προειδοποίησε ότι η κατάργηση της Σένγκεν θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω, για αυτό και, όπως είπε, πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή