Διεθνή

Ο βρετανικός Τύπος για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα

AF3B4ED048B77755B495C89648AF4895.jpgΟ Guardian μεταφέρει και δηλώσεις του Σκοπιανού Προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ στο Spiegel Online ότι σε καιρό κρίσης κάθε χώρα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα της, ότι δεν μπορούν να περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες.

Οι βρετανικές εφημερίδες τονίζουν την προειδοποίηση του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ότι η Ευρώπη «είναι στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης που εν πολλοίς η ίδια δημιούργησε», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνη της.

Σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων συμπληρώνοντας ότι μέχρι στιγμής αυτό έχει γίνει για μόλις 325 πρόσφυγες.

Το BBC μεταφέρει δηλώσεις της συντονίστριας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη Κάρολαϊν Χάγκα, η οποία λέει πως οικογένειες δέκα ατόμων μοιράζονται μία σκηνή για τέσσερις.

Περιγράφει πώς άνθρωποι μουσκεμένοι από τη βροχή κοιμούνται στο ύπαιθρο, συχνά με θερμοκρασίες υπό το μηδέν τη νύχτα. Αναφέρει επίσης ότι ήδη υπάρχουν πολλά περιστατικά γρίπης, ιδίως σε μικρά παιδιά.

Ο Guardian γράφει ότι πολλές οργανώσεις αρωγής κάνουν λόγο για «ασυνείδητη» αντίδραση της Ευρώπης στο δράμα των προσφύγων και πως εισερχόμαστε σε μια φάση κρίσιμη για το αν η κρίση θα είναι διαχειρίσιμη.

Ένας Σύρος πρόσφυγας στη Λέσβο λέει πως δεν υπάρχουν σκηνές για τον ίδιο και πολλούς άλλους και ότι επί επτά ημέρες τρώει μόνο ένα σάντουϊτς.

Η κα Χάγκα, την οποία επίσης επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει πως ο ουρές στην Ειδομένη είναι τόσο μεγάλες που άνθρωποι λιποθυμούν περιμένοντας φαγητό και νερό.

Ο Guardian μεταφέρει και δηλώσεις του Σκοπιανού Προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ στο Spiegel Online ότι σε καιρό κρίσης κάθε χώρα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα της, ότι δεν μπορούν να περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες.

Η Εύα Κοσσέ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι είναι «εξωφρενικό» ενώ υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων οι ενέργειες ορισμένων χωρών να δημιουργούν τον κίνδυνο μετατροπής της Ελλάδας σε «απέραντο καταυλισμό προσφύγων».

Εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη δηλώνει πως υπάρχει φαγητό και νερό για 1500 και όχι για 10000 ανθρώπους, ενώ η Unicef προειδοποίησε πως χιλιάδες παιδιά τελούν υπό κίνδυνο για την υγεία τους αλλά και κίνδυνο κακοποίησης.

Οι Financial Times επικαλούμενα αξιωματούχο του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν πως η ανάπτυξη των φρεγατών του ΝΑΤΟ το Αιγαίο συνάντησε «τεχνικά προβλήματα που ήγειρε η Άγκυρα και ότι ο Γερμανός διοικητής της δύναμης σπεύδει στην Άγκυρα για συζητήσεις.

Τέλος, η Daily Mail κυκλοφορεί με μία αεροφωτογραφία του μήκους 30 χιλιομέτρων συρματοπλέγματος στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς το ως το «νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα» που έχει σκοπό να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες.

Η εφημερίδα, όπως και οι FT,
μεταφέρουν και τις δηλώσεις του Σλοβάκου Πρωθυπουργού σε τοπικό μέσο ότι ίσως έφτασε η ώρα να θυσιαστεί η Ελλάδα για την υπόλοιπη ΕΕ. Ο Ρόμπερτ Φίκο φέρεται να είπε ότι θα δημιουργηθεί μόνο ένα hotspot που θα λέγεται Ελλάδα και αυτό θα είναι ευθύνη του Έλληνα Πρωθυπουργού που δεν έκανε τίποτα για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή