Διεθνή

Προβληματισμός στη Βρετανία για το σχέδιο αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

58743314F945CAE8C1060FA7B8F8E08A.jpgΕκτενής αναφορά στα βρετανικά ΜΜΕ για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τροποποιηθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου – Θα σημαίνει πρακτικά ότι (και) η Μεγάλη Βρετανία θα κληθεί να εξετάζει περισσότερες αιτήσεις για άσυλο

Προβληματισμό προκαλεί στη βρετανική κυβέρνηση ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ η πρόθεση της Κομισιόν να τροποποιήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου για τους αιτούντες άσυλο.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργήσει την αρχή που ορίζει τη χώρα εισόδου στην ΕΕ ως τη χώρα υπεύθυνη για την εξέταση αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες.

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι ο κανονισμός δεν είχε σχεδιαστεί για να διαχειριστεί τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στην Ελλάδα και στην Ιταλία, καθώς επίσης ότι στην πράξη καταργήθηκε από τη Γερμανία, όταν η Καγκελάριος Μέρκελ εκουσίως απεμπόλησε το δικαίωμα του Βερολίνου να στείλει πίσω στις χώρες-μέλη εισόδου τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που έφτασαν σε γερμανικό έδαφος.

Το σχέδιο της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάρτιο. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές άλλες λεπτομέρειες ως προς το ποια χώρα-μέλος θα εξετάζει στο εξής ποιες και πόσες αιτήσεις ασύλου, οι Βρετανοί σημειώνουν ότι για την κυβέρνηση Κάμερον η αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου θεωρείται πλήγμα στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες για τη σημασία αποφυγής του λεγόμενου Brexit.

Από το 2003, ενεργώντας με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου, οι βρετανικές αρχές έχουν εκδώσει διαταγές απέλασης προς άλλες χώρες-μέλη για περισσότερους από 12.000 αιτούντες άσυλο. Ο αρμόδιος Υφυπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ είχε δηλώσει πέρυσι ότι το Λονδίνο είναι «πλήρως αφοσιωμένο στο σύστημα που έχει δημιουργηθεί από τον κανονισμό του Δουβλίνου».

Η τροποποίηση που προωθείται θεωρητικά θα υποχρεώσει τη Βρετανία όπως και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά να εξετάζουν  περισσότερες αιτήσεις για άσυλο, κάτι που η Daily Telegraph χαρακτηρίζει ως «επερχόμενη μάχη με τους ευρωσκεπτικιστές που θα πληγώσει τον Ντέιβιντ Κάμερον». Η ευρωσκεπτικιστική Daily Mail εξάλλου σχολιάζει ότι η αλλαγή του κανονισμού θα καταστήσει τη Βρετανία «ακόμα ισχυρότερο μαγνήτη για τους μετανάστες».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή