Διεθνή

Προειδοποίηση από το ΔΝΤ για παγκόσμιες αρνητικές επιπτώσεις από ένα Brexit

9FE5897BCCFBAE5E40C4C369743A94DE.jpgΓια κίνδυνο σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία από μία ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για κίνδυνο σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία από μία ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο επισήμανε στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ότι μια απόφαση υπέρ του λεγόμενου ‘Brexit’ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου «θα μπορούσε να προξενήσει σοβαρή περιφερειακή και παγκόσμια ζημιά διαταράσσοντας εγκαθιδρυμένες εμπορικές σχέσεις».

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις ενός Brexit, αν και η διευθύντρια του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ έχει σε διάφορες περιστάσεις προειδοποιήσει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε διευρυμένη οικονομική αστάθεια.

Παράλληλα, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για το τρέχον έτος από το 2,2% στο 1,9%, τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2013.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν χαιρέτισε την εκτίμηση του Ταμείου, κάνοντας λόγο για «ζοφερή» προειδοποίηση. «Α η βρετανική οικονομία πλήττεται από τον κίνδυνο και μόνο της εξόδου από την ΕΕ, μπορείτε να φανταστείτε το πλήγμα για το εισόδημα των πολιτών και τις θέσεις εργασίας αν όντως βγαίναμε από την ΕΕ;» συμπλήρωσε ο κ. Όσμπορν.

Το στρατόπεδο υπέρ του Brexit επέκρινε και απέρριψε την προειδοποίηση του Ταμείου. Ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, ενώ άλλα στελέχη της εκστρατείας σχολίασαν με οργή ότι πρόκειται για μεροληπτική παρέμβαση κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο νεότερος συμψηφισμός των δημοσκοπήσεων της τελευταίας περιόδου εξακολουθεί να δίνει ελαφρύ προβάδισμα στην έξοδο από την ΕΕ, με ποσοστό 52% έναντι 48% που λαμβάνει η παραμονή στην ενωμένη Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή