Διεθνή

Σλοβενία: Η αύξηση του ΑΕΠ ανοίγει την συζήτηση για αναπροσαρμογή των μισθών

E194B8774E20F6DD1B21DDB3421096FC.jpgΓια ανάγκη επαγρύπνησης και αδιάκοπης εφαρμογής της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής κάνει λόγο η κυβέρνηση αλλά και οικονομολόγοι.

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στη Σλοβενία η ανακοίνωση για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (+2,6%, σε ετήσια βάση), με τον πρωθυπουργό της χώρας Μίρο Τσέραρ να διαμηνύει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και, από την άλλη πλευρά, τα συνδικάτα εργαζομένων να τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι η βάση για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων.

Ο κ. Τσέραρ υπογράμμισε την ανάγκη “επαγρύπνησης” και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η θέση των εργατικών συνδικάτων πηγάζει από προηγούμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τις προϋποθέσεις για την εξέταση του θέματος της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών. Η κυβέρνηση έθεσε ως “όριο” τον ρυθμό ανάπτυξης του 2,5% ως προϋπόθεση για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- σε τηλεγράφημα του σλοβενικού πρακτορείου ειδήσεων STA.

Ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Δημόσιου Τομέα (KSJS) Μπράνιμιρ Στρούκελι υπογράμμισε ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν αντικατοπτρίζεται στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου, μέσω υψηλότερων μισθών.

Η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ιδιωτικού τομέα (ZSSS) ανακοίνωσε ότι ο χρόνος είναι ώριμος για την επαναφορά των δικαιωμάτων που “πάγωσαν” στο πλαίσιο της λιτότητας και την αύξηση των μισθών.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης ανακοίνωσε, ότι η επιβεβαίωση της οικονομικής ανάπτυξης για το 2014 θα σήμαινε πράγματι ένα τέλος στους περιορισμούς που αφορούν την απασχόληση το 2016.

Εκπρόσωποι των εργοδοτών προειδοποίησαν, ότι μπορεί τα στοιχεία για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης να είναι θετικά, όμως, τόνισαν ότι “πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά”.

Προσοχή, επίσης, συνέστησε ο οικονομολόγος Μίτια Κόβατς, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή